Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  Pe perioada 16 – 19  martie 2023 în incinta Centrului Internațional de Expoziții ,,Moldexpo” S.A.  s-a desfășurat prezentarea tehnicii și utilajului agricol ,,Moldagroteh” ediția a  XXXXI-a. La eveniment au participat specialiștii Secției Agricultură și Alimentație agenții economici din sectorul agrar din raion , GȚ „Palii Igor” com. Ciolacu Nou, GȚ „Friptuliac Iuri” com.Scumpia, SRL„ Agrogîrla” com.Năvirneț.

 

  În cadrul expoziției a fost prezentată tehnica și utilajele agricole de  ultima generație pentru prelucrarea solului, tehnica și utilaje pentru recoltarea culturilor cerealiere, material săditor.  participanții la expoziție au avut posibilitatea de a face cunoștință cu caracteristicile tehnicile ale utilajelor și echipamentului tehnic.

 Mai multe fotografii

  La data de 23 februarie curent, Secția Agricultură și Alimentație a organizat un seminar informativ,  la care au participat 34 de producători agricoli.

  Seminarul a început cu un cuvânt de salut din partea Domnul Sergiu FÎNTÎNA, președintele raionului Fălești și dlui Valeriu Motelica, șef Secția Agricultură și Alimentație, care a prezentat agenda seminarului și invitații întrunirii.

  Domnul Boris Boincean, doctor habilitat în științe agricole, profesor cercetător (ICCC„ Selecția”) a abordat trei probleme majore la momentul  actual: 1)  rezervele de umiditate productivă în sol, 2) starea  semănaturilor de toamnă, 3) prețurile neproporționale cheltuielilor și metodele de depășire a acestei probleme.

  • sinf-agr_2
  • sinf-agr_3
  • sinf-agr_4

  În discursul său dl profesor a atras atenția producătorilor agricoli despre deficitul de umiditate în sol, avantajele sistemelor conservative de lucrări ale solului, starea culturilor de toamnă, utilizarea atentă a fertilizanților, produselor de uz fitosanitar în condițiile agrometeorologice primăverii anului 2023.

  Conform agendei, Pantelimon Borozan, vicedirector Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”, a  informat producătorii agricoli despre tehnologia cultivării porumbului cu aplicarea celor mai recente realizări în ameliorarea și producerea materialului semincer de  porumb  cu potențial genetic înalt. Dl Grigorii Marandici, director de  vânzări a IF „Porumbeni” a familiarizat cei prezenți cu hibrizii de porumb, care se caracterizează prin diferite grupe de maturitate, scopuri de utilizare – boabe ori siloz și potențialul de uscare a boabelor. Experții au prezentat rezultatele testării soiurilor în zonele centru și sud.

  În urma efectelor practicilor agricole, prin utilizarea intensivă a îngrășămintelor minerale, cît și la degradarea solului cu pierderi considerabile de humus, refacerea fertilității solului este elementul decisiv pentru agricultură.

  O soluție de redresare a situației dificile create în sectorul agricol, provocate de scumpirea produselor petroliere, inputurilor, fertilizanților este adaptarea la modelul conservativ de agricultură care la moment este unica cale de a reduce impactul schimbărilor climatice și ridicării eficacității economice.

  • 1
  • 2
  • 3

  SRL „Gospodarul Rediu”, Secția Agricultură și Alimentație de comun producătorul de îngrășăminte organice SC„Axedum” SRL  pe data de 23 februarie curent au adunat fermierii din diferite raioane ale țării la Ziua Câmpului în satul Rediul de Sus, raionul Fălești la care agricultorii au putut vedea rezultatele obținute datorită îngrășămintelor  BIO.

  Efectele fertilizantului organic „BioEfect” folosit la etapele de prelucrare a resturilor vegetale, semănatului și fertilizării semănăturilor cerealelor în sistemul agriculturii conservative  au demonstrat o dezvoltare net superioară a plantelor față de cele cultivate după sistemul convențional al solului.

  În cadrul evenimentului Dl Nicolae Kiktenko a relatat participanților detalii și acțiuni întreprinse în procesul de pregătire a solului, semănatului, aplicării preparatului și monitorizării stării semănăturilor până la moment.

  Producători agricoli din raioanele Cahul, Rîșcani, Sîngerei, Hîncești, Fălești și UTA Găgăuzia prezenți la întrunire au prezentat interes sporit în tehnologia de utilizare a îngrășămintelor BIO, primind recomandări și sfaturi de la reprezentantul distribuitorului și gazdei evenimentului.

Mai multe fotografii