Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  În a doua jumătate a lunii  martie curent 10 reprezentanți ai partenerilor de proiect si echipei transfrontaliere de implementare a proiectului „Pas cu pas spre colectarea separată a deșeurilor solide” au efectuat o vizita de studiu și schimbul de experiență privind managementul adecvat al deșeurilor menajere solide in regiunea Vinița, Ucraina. Ei au vizitat mai multe instituții si companii, ce se ocupa in mod direct sau indirect de managementul deșeurilor solide.

  Evenimentul a început cu vizita la sediul Euroregiunii "Dnestr", unde președintele Euroregiunii Serghei Tatusiak, alți reprezentanți ai Asociației au informat despre situația social economica a regiunii Vinița, reforma administrației publice locale, ce are loc in Ucraina, rolul Euroregiunii in acest proces, crearea parteneriatelor si atragerea investițiilor in regiune. A fost efectuata si o trecere in revista a situației privind gestionarea deșeurilor in municipiul si regiunea Vinița.  

  În a doua parte a zilei membrii echipei au vizitat Intreprinderea "Eco-Service", ce se ocupa de colectarea si comercializarea deșeurilor menajere solide. Ei au luat cunoștința cu colectarea și realizarea diferitor tipuri de deșeuri, ce sunt separate, balotate si comercializate. 

   O întâlnire interesanta privind respectarea legislației privind deșeurile, activitatea Inspecției Ecologice e Stat din regiunea Vinița a avut loc la sediul instituției respective cu  directorul Inspecției Iurii Dubovoi. Împreună cu reprezentanții Asociației Euroregiunii "Dnestr", participanții la vizita de studiu au vizitat depozitul centralizat de acumulare a deșeurilor al municipiului și raionului Vinița, gestionat de compania ECO-Vin. Depozitul este amplasat la o distanta de 17 km de orașul Vinița. Tot aici s-a luat cunoștința cu activitatea Stației de sortare a deșeurilor.

  O vizita interesanta a avut loc la campania „Ruslana” din mun. Vinița, ce se ocupa de colectarea si reciclarea deșeurilor de diferite tipuri atât din regiunea Vinița, cit si din alte regiuni ale Ucrainei, membrii delegației au luat cunoștința cu obiectele confecționate din diferite tipuri de deșeuri de calitate înalta si comercializate in diferite tari.

  Oaspeții din Moldova, cit si cei din Ucraina, au rămas impresionați de calitatea  salubrizării și curățenia municipiului Vinița, comportamentul civilizat al localnicilor fata de deșeuri și mediul înconjurător.

  Vizita de studiu a fost efectuata in cadrul proiectului „Pas cu pas spre colectarea separată a deșeurilor solide”, ce este implementat de Consiliul raional Fălești în parteneriat cu Consiliul local Novoselitsa, REC Moldova, AO ”CUTEZĂTORUL” și OO ”Agenția de Dezvoltare Economică și Colaborare Transfrontalieră din Novoselitsa” si co-finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul de Cooperare Teritorială în cadrul Parteneriatului Estic Moldova-Ucraina.

Galerie foto