Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

    

Prim ministrul Iurie Leancă a efectuat la 14 august 2014 o vizită de lucru în raionul Făleşti, în ordinea de zi a căreia erau incluse examinarea unor obiective de interes economic ale raionului.

În prim plan a fost deschiderea staţiei de sortare a deşeurilor în comuna Călugăr, care va deservi 11 sate din zonă, dar şi oraşul Făleşti. Aceasta se află la trei kilometri distanță de orașul Fălești și va funcționa  din toamnă. Stația de sortare,  costul căreia se estimează la circa cinci milioane de lei, a fost construită  în cadrul proiectului „Îmbunătățirea transfrontalieră a gestionării deşeurilor municipale solide din Republica Moldova, România şi Ucraina", finanțat de Uniunea Europeană.,.  Suma a fost utilizată pentru 30 de platforme, două autospeciale şi o rampă de sortare a deşeurilor. Plasticul, sticla şi hârtia urmează să ajungă la întreprinderile specializate din ţară.  

“Acest proiect ne arată unde se folosesc banii europeni. Din banii veniți de la Uniunea Europeană au fost reabilitate drumuri și apeducte, centre comunitare și centre de sănătate, școli și grădinițe", a precizat Iurie Leancă. El a subliniat că un management îmbunătățit al mediului și ajustarea acestuia la standardele internaționale este un angajament pe care Republica Moldova și l-a asumat și în procesul de integrare europeană a țării.

 Prim ministrul a mers şi în comuna Risipeni,  ca să vadă cum decurg lucrările de construcție a unui apeduct. Astfel, în mai puțin de doi ani, cei peste două mii de locuitori ai satelor Risipeni și Bocșa vor primi apă potabilă la robinete.  Lucrările de construcție a apeductului se desfășoară în cadrul proiectului „Aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni și Bocșa și a instituțiilor de menire social-culturală", iar costul este de peste 30 de milioane de lei, bani oferiți de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Totodată, comunitatea a contribuit cu 1 milion 800 de mii de lei.

În afară de cei 21,8 km de rețele de aprovizionare cu apă construite, în cadrul proiectului va fi edificată și o staţie de tratare a apei potabile. La apeduct vor avea acces peste 800 de gospodării, 7 instituţii publice şi 12 agenţi economici. Totodată, urmează să fie creată o întreprindere de prestare a serviciilor de aprovizionare cu apă. Primarul din Risipeni, Gheorghe Rusu, a subliniat că datorită acestui fapt, vor fi create 25 de locuri de muncă, iar ulterior sistemul de aprovizionare cu apă va fi extins și pentru localitatea vecină - Izvoare, pentru a asigura cu apă potabilă încă peste două mii de oameni.

De asemenea prim-ministrul Iurie Leancă a vizitat o seră hidroponică din localitatea Făleștii Noi. Sera se întinde pe un hectar, unde  sunt cultivate roșii și castraveți exclusiv pentru piața locală, pe perioada întregului an.

Sera a fost construită de întreprinderea „Polimer Gaz Conducte" în urmă cu trei ani, după o tehnologie inteligentă, astfel încât să conserveze energia termică. Plantele sunt crescute fără sol, în recipiente cu vată minerală sau plăci de cocos. Întreprinderea este prima din țară care îmbină agricultura ecologică și eficiența energetică.

Directorul întreprinderii, Sergiu Cocârlă, spune că energia folosită pentru încălzirea serei și pentru creșterea legumelor este una combinată din sistemul solar, termal, biomasă, iar la necesitate sunt folosite și gazele naturale. Potrivit lui, aici sunt folosite cele mai moderne tehnologii. „Totul este automat - pe un monitor putem urmări cum decurge procesul din seră, temperatura și chiar umiditatea solului etc. Și putem vedea cum se respectă acești parametri inclusiv de pe un telefon mobil. Este o tehnologie modernă care trebuie dezvoltată. Am vrut să costruim o seră diferită decât ceea ce este în Moldova, ca să nu avem concurență și am investit sume enorme. Asta ca să avem legume pe tot parcursul anului", a precizat directorul întreprinderii.

La rândul său, Prim-ministrul Iurie Leancă a declarat că este foarte important ca sectorul agricol să se dezvolte.

În final Prim-ministrul Iurie Leancă a vizitat Centrul de Creație și Agrement de la Fălești, unde a discutat cu administrația despre proiectele realizate aici, dar și despre problemele instituției. 

Mergînd dintr-o sală în altă premierul a văzut condițiile în care activează copiii. Aici, beneficiarii sunt antrenați în 20 de cercuri: dans, pictură, șah, artizanat, muzică etc.  Zilnic , la acestea participăpeste 100 debeneficiari, iar în weekend numărul se dublează.

„Sunt impresionat de ceea ce văd la acest Centru de Creație și Agrement - tinerii sunt implicați în activități, au inițiativă și învață aici multe lucruri, care îi vor ajuta  pe viitor", a afirmat Iurie Leancă.

Directoarea interimară a acestei instituții, Viorica Harea, a spus că Centrul a devenit neîncăpător, mai ales că aici vin persoane cu vârste cuprinse între 5 și 75 de ani. În context, s-a menționat importanța extinderii clădirii, prin renovarea unei anexe. Potrivit Vioricăi Harea, lucrările de construcție au fost evaluate la circa șase milioane de lei.

Totodată, Premierul a urmărit  o parte dintr-un spectacol poetic, prezentat de beneficiarii cercului de artă teatrală, care este condus de actorul Eugen Matcovschi, de la Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale". Actorul a spus că lucrează cu copiii la două spectacole și l-a invitat pe Iurie Leancă la premieră,  în luna septembrie.

Tot în cadrul vizitei de lucru la Fălești, Iurie Leancă s-a întâlnit cu reprezentanții Administrației Publice Locale pentru a afla cu ce probleme se confruntă și a identifica împreună măsuri. Premierul a dat asigurări că Guvernul va face tot posibilul ca oamenii să aibă un nivel de trai la standarde europene, cu locuri de muncă și salarii bine plătite în Moldova și acces la servicii de calitate.