Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  La 24 august curent, în sala de ședințe a Consiliului raional a avut loc întrevederea Domnului Ion PERJU, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului cu Domnul Sergiu FÎNTÎNA, Președintele raionului și cu agenții economici din sectorul agrar.

  Vizita Domnului Ministru a avut loc ca răspuns la solicitarea producătorilor agricoli,  pentru a răspunde  la întrebările ce țin de dezvoltarea sectorului agrar în situația creată.

 

  În cadrul întrunirii  s-au abordat un șir de probleme referitor la procedura de depunere a dosarelor pentru accesarea compensațiilor pentru pagubele cauzate culturilor de I grupă,  despre necesitatea reabilitării lacurilor din regiune în scop de utilizare pentru irigare și modul de pașaportizare a acestora, utilizarea tehnologiilor optime pentru păstrarea umidității în sol. În același timp s-a accentuat despre importanța susținerii mai eficiente a dezvoltării sectorului zootehnic, fără care nu există o agricultură performantă.

   Totodată, s-a atras atenția despre unele lacune la regulamentul privind  accesarea compensațiilor pentru pagubele cauzate de secetă și necesitatea de a introduce unele modificări, care ar reduce neclaritățile ce apar la perfectarea dosarelor.

  Domnul ministru a dat răspunsuri clare  la  întrebările puse  de agricultori și a informat pe cei prezenți despre măsurile întreprinse privind aprovizionarea agenților economici cu motorină, reeșalonarea împrumuturilor bancare fără comisioane și penalități, acoperirea dobânzilor bancare din fondul de subvenționare, aprovizionarea cu material semincier, subvenționării sectorului zootehnic etc.

  La final  Domnul Perju  a mulțumit publicul pentru dialogul deschis și liniștit și a optat pe viitor pentru un schimb de opinii la identificarea celor mai eficiente soluții de depășire a provocărilor.

  Menționăm, că 79 de producători agricoli din raionul Fălești, care pe suprafețele agricole au înregistrat pierderi de peste 60 la sută, vor beneficia de compensație pentru daunele provocate de calamitățile naturale.

Galerie foto