Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

   Săptămâna precedentă (21.06 - 25.06.2021), specialiștii Direcției Agricultură și Alimentație au efectuat vizite de lucru în primăriile Călinești, Chetriș, Horești și Musteață în vederea inspectării lucrărilor agricole  petrecute la moment.

   În gospodăriile vizitate (SRL„AgrocirPrim”, SRL„Pamires Agro”, GȚ„Valeriu Bejenari”, SRL„RegisAgro”), au fost monitorizate lucările de fertilizare suplimentară a porumbului și de pregătirea tehnicii pentru recoltarea spicoaselor de I grupă.

   Profitînd de vreme bună, în livada de cireși, gestionată de SRL„GruprijorAgro” ( pr. Chetriș), s-a început culesul fructelor, în procesul căreia erau implicați circa 50 de oameni. Cu părere de rău, anul acesta vremea ploioasă a dat peste cap planurile pomicultorilor, care se așteptau la o roadă mai bogată. Din cele 10 ha de cireș din gospodărie, roada de pe 5 ha de cireșe de soiuri de coacere timpurie și medie a fost afectată practic la  95% de ploile abundente de lungă durată.

   În discuțiile cu antreprenorii agricoli s-a făcut un schimb de păreri privind problemele ce țin de sectorul agrar, mai cu seamă de insuficiența brațelor de muncă, personalului de mecanizatori calificați, procedurii de evidență a zilierilor din agricultură, modificării criteriilor de subvenționare în dependență de cererea pieții, sporirii fertilității solului, etc. O temă aparte în conversația cu Dl Mihai Romanciuc a fost și utilizarea dronelor pentru procedeele de tratament a plantelor agricole, pe care Dlui le-a folosit la cultura grîului de toamnă pentru introducerea produselor de uz fitosanitar.

Galerie foto