Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

   

     La 02 iulie curent, în incinta Bibliotecii publice raionale „M.Eminescu” s-a desfăşurat o oră comemorativă cu genericul „Ştefan cel Mare – ctitor al Moldovei”, prilejuită de  Ziua comemorării  marelui Voievod, organizată de către colaboratorii  Bibliotecii publice raionale „M.Eminescu”,  în comun cu Casa raională de Cultură.  Moderatoarea activităţii eleva cl.a VII Vica Oroşanu a menţionat, că Ştefan cel Mare s-a născut  în 1457 la Suceava şi a copilărit la Borzeşti, a domnit în Moldova timp de 47 de ani şi a decedat la 02 iulie 1504. Domnia lui reprezintă cea mai frumoasă perioadă din istoria Moldovei, căci a zidit 44 mănăstiri şi biserici, adică cîte o biserică după fiecare luptă cîştigată, deaceea Membrii Sfîntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au  semnat  la 20 iunie 1992  actul de canonizare a dreptcredinciosului voievod Ştefan cel Mare şi Sfînt cu data de prăznuire la 02 iulie.

   Participanţii -  elevii instituţiilor de învăţămînt preuniversitar din oraş  Constantin Robuleţ, Maxim Stoian, Gloria Muruziuc, Anastasia Elenciuc Daniela Siminihin, Dana Pavliuc l-au omagiat pe Ştefan prin versurile recitate, apreciindu-l ca Domnitor, Oştean, Patriot, Om Înţelept. Apoi, pentru cei din sală, printre care au fost prezenzi şi copiii de la Complexul de Servicii Sociale „Pentru Voi”, însoţiţi de educătoarea Ana Pîrău, a fost demonstrat şi un fragment dintr-un film documentar despre viaţa şi faptele lui Ştefan cel Mare şi Sfînt.

   O prezentare de carte la expoziţia de publicaţii vernisată în Bibliotecă cu acest prilej  a fost expusă de către  colaboratoarea acestei instituţii Tatiana Pavliuc, iar Margareta Gligor i-a îndemnat pe copii să lectureze şi în timpul vacanţei, deoarece cartea nu are vacanţă şi merită să fie citită mereu...

     La activitate a fost prezentă vicepreşedintele raionului  dna Iraida Bînzari, care le-a urat celor prezenţi  ca veşnic să păstreze în inimile lor  ca o icoană sfîntă chipul bravului muşatin al neamului.