Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

La data de 28 februarie sala mare a Şcoliii de Muzică din or.Făleşti a găzduit deschiderea Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor-2014”, aflat la a 48-a ediţie. Evenimentul a fost inaugurat de şeful Secţiei Cultură şi Turism Grigore Budu şi vicepreşedintele raionului Iraida Bînzari. Prima evoluare şi-a sărbătorit Orchestra de fanfară, iniţiată recent, sub conducerea profesorului Anatoli Iarmolovici. De asemenea, după o reformare, cu un program nou a ieşit în scenă Orchestra de muzică populară pe lîngă Secţia Cultură şi Turism, dirijor Ion Vicol. În cadrul spectacolului şi-au etalat capacităţile artistice şi membrii Ansamblului de dans popular „Foleşteanca”, coregraf Elena Calmuţchi, şi cei mai activi cititori ai Bibliotecii publice raionale „Mihai Eminescu” printr-un recital de poezie, diriguiţi de Margarita Gligor.

Spectacole de liber schimb de experienţă culturală şi bune practici între formaţiile artistice de amatori au avut loc în localităţile raionului, prezentînd în scenă frumoase momente de revelaţie sufletească, omagiind totodată şi cea mai iubită şi gingaşă fiinţă – femeia. Astfel, în data de 5 martie la Făleşti s-a desfăşurat activitatea artistică publică „Voi, veşnice izvoare ale vieţii” cu participarea grădiniţei de copii „Soarele”, Făleşti, Studio atistic din or.Făleşti, Şcoala de Muzică – corurile  „Clopoţel” şi „Speranţa”, ansamblu vocal clasa întîi, ansamblu de violonişti, elevi instrumentişti la acordeon, pian, trompetă, saxofon. Un deosebit succes în faţa femeilor, reprezentante ale diferitor domenii de activitate din raion, a avut evoluarea Orchestrei de muzică populară „Folclor” a Filarmonicii de Stat „Serghei Lunchevici”, dirijor Petre Neamţu. Au cîntat şi încîntat cu neuitate melodii interpreţii Doina Sîrbu, Viorica Moraru, Valentin Butucel, Silvia Goncear, Nicolae Paliţ, Diamanta Paterău şi instrumentiştii Gavriil Gronic, Anatol Nunu, Vasile Rusu, Sorin Zberea şi Vasile Iovu.

Formaţiile artistice de amatori din raion sunt bine cunoscute şi în afara raionului, acest fapt confirmînd şi invitaţia Ansamblului de dans popular „Foleşteanca” de la Casa raională de Cultură Făleşti pentru participare în cadrul „Mărţişor”-ului în data de 9 martie la Căuşeni. Tinerii membri ai acestui colectiv, împreună cu talentata violonistă Ecaterina Rotaru, au cules aplauze şi laude privind prestarea scenică şi evoluarea cu succes.

Închiderea Festivalului a avut loc în s.Călugăr printr-un spectacol de zile mari cu participarea formaţiilor folclorice locale „Doruleţ” şi „Opincuţa”, conduse de împătimiţii şi mult iubitorii de folclor, Mihai şi Emilia Grinciuc, familie care a stat la iniţierea şi dezvoltarea acestor ansambluri prin conservarea, valorificarea şi promovarea folclorului. Sărbătoarea a devenit cu semnificaţie dublă, fiindcă „Doruleţ”-ul a împlinit 10 ani de activitate artistică. A derulat tradiţionala şezătoare folclorică, urmată de programe artistice ale „Opincuţei” şi oaspeţilor – formaţia folclorică „Baştina” şi ansamblul de dans popular „Foleşteanca” din or.Făleşti. Închiderea Festivalului a avut loc şi în instituţiile de învăţămînt artistic, la care au participat pedagogii şi elevii instrumentişti.

 

Primăvara, pe plaiul mioritic al Moldovei, ne soseşte tradiţionalul Festival de Muzică “Mărţişor”, pe care l-am sărbătorit a 48-a oară. În raionul Făleşti au avut loc 35 de spectacole artistice cu 1300 de participanţi şi circa 5500 de spectatori. Cu drag de mărţişor, să primim primăvara în suflet şi fie ca acest anotimp să ne aducă în viaţă împlinire şi noroc, fericire şi iubire, şi nu în ultimul rînd căldura sufletescă de la cei dragi.