Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

În perioada 8-10 octombrie 2015 la Iaşi, România, s-a desfăşurat Festivalul folcloric internaţional „Trandafir de la Moldova”, ediţia a XLVII-a, organizat de Consiliul Judeţean Iaşi prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi.

La acest prestigios eveniment raionul Făleşti a fost promovat de Orchestra de muzică populară a Secţiei Cultură şi Turism, conducător Ion Vicol, şi Ansamblul de dans popular „Speranţa” din s.Glinjeni, conducător Valentina Poiana,  prin port popular din vatra folclorică şi repertoriu bine selectat. Activitatea a întrunit 18 colective artistice din Ucraina, Georgia, Armenia, Republica Moldova şi România.

În data de 10 octombrie, în prezenţa a sute de artisti, spectatorii ieşeni şi vizitatori ai oraşului au avut ocazia să admire portul popular din diverse ţări prin parada ansamblurilor artistice  pe traseul Palatul Culturii - Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt - Piaţa Unirii - Str. Lăpuşneanu - Casa de Cultură a Studenţilor, unde a avut loc spectacolul de gală. S-au întrecut în măiestrie şi prestaţie scenică Ansamblul „Semenicul” din Reşiţa, Caraş-Severin, Ansamblul „Cununa Apusenilor” din Gilău - Cluj, Ansamblul „Rapsodia Călimanilor” din Topliţa - Harghita, Ansamblul „Doina Carpaţilor” – Iaşi, Fanfara de la Chetriş – Iaşi, Ansamblul „Sârba cu năframă” din Hârlău – Iaşi, Formaţia de dansuri populare din Pârcovaci – Iaşi, Orchestra „Rapsodia Vasluiului” şi formaţia de dansuri populare „Hora Vasluiului” din Vaslui, Ansamblul etnografic „Nairi” din Dzhigrashen - Armenia, Ansamblul „Melita Dance” din Tbilisi – Georgia, Ansamblul „Opincuţa” din Cricova – Republica Moldova, Orchestra de muzică populară din Făleşti şi Formaţia de dansuri „Speranţa” din Glinjeni, raionul Făleşti – Republica Moldova, Ansamblul „Andrii Kuşnirenko” şi Orchestra de muzică populară „Mugurelul” din Cernăuţi – Ucraina, Ansamblul „Barvinok” din Vinnystia - Ucraina. În recital a fost Călin Brăteanu cu fanfara „Dealul cu dor” din Suceava.

Au fost manifestări mult apreciate de publicul spectator, care au contribuit la consolidarea relaţiilor culturale între România şi Republica Moldova, cît şi la un schimb de experienţă profesională efectivă între formaţiile artistice.