Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

La 22 iunie 2012 în sala de şedinţe a Consiliului raional Făleşti a avut loc conferinţa de lansare a proiectului „Îmbunătăţirea transfrontalieră a gestionării deşeurilor municipale solide din Republica Moldova, România şi Ucraina”, finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun RO-UA-RM 2007-2013. Proiectul este implementat de Consiliul raional Făleşti în parteneriat cu Consiliul judeţean Iaşi, primăriile or. Făleşti, Târgu- Frumos,   Novoselitsa, regiunea Cernăuţi, Ucraina, Centrul Regional de Mediu (REC Moldova) şi Asociaţia Obştescă „CUTEZĂTORUL”.  

Valoarea proiectului este estimată la circa 735 354,00 Euro. Dintre aceştia, circa  347 370 Euro vor fi investite în raionul Făleşti. În acest sens, preşedintele  raionului Faleşti, Valeriu MUDUC, în numele Consiliului raional, a semnat cu Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ)  un contract de grant în valoare de circa 41 mii de euro, ce va asigura contribuţia totală a proiectului.

La eveniment au participat Rodion Bajureanu, viceministrul Mediului, Corneliu Mârza şef al Direcţiei Prevenirea Poluării şi Managementul Deşeurilor al Ministerul Mediului, Violeta Bulat, consultant la Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), Laurenţiu Burlacu ofiţer de monitorizare, Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Iaşi, dna Silvia Vasile, coordonator proiect, Consiliul Judeţean Iaşi, Fiopenta Petrică expert, responsabil de achiziiţii, primăria or. Târgu- Frumos, Romania, Maria Nicorici, primar al or. Novoselitsa, regiunea Cernăuţi  Ucraina,  consilieri raionali şi locali, primari ai localităţilor implicate în proiect, specialişti Consiliului raional.

Implementarea oficială a proiectului a demarat la 12 mai curent şi va dura 24 de luni. În următorii doi ani, cetăţenii din cele trei regiuni din arealul transfrontalier Făleşti, Novoselitsa, judeţul Iaşi vor avea acces la mai multă informaţie privind gestionarea corectă a deşeurilor menajere solide, în ţările participante la proiect vor fi organizate 50 de seminare informative  şi conferinţe pentru a educa populaţia.

În cadrul acestui proiect vor fi desfăşurate diferite acţiuni de protecţie a mediului şi gestionare corectă a deşeurilor în localităţile primăriilor or. Făleşti, Albineţul Vechi, Pruteni, Taxobeni, Izvoare, Işcălău, Obreja Veche, Egorovca, Logofteni, Catranic, Ilenuţa. În aceste localităţi vor fi construite 30 de platforme cu amplasarea containerelor pentru colectarea separată a deşeurilor, iar la depozitul centralizat din satul Călugăr va fi instalată o staţie de sortare a deşeurilor.


Proiectul „Îmbunătăţirea transfrontalieră a gestionării deşeurilor municipale solide din Republica Moldova, România şi  Ucraina” reprezintă o continuare a altor două proiecte implementate în raionul Făleşti prin programele de Vecinătate România-Republica Moldova şi TCAS (program pentru municipalităţile de la frontieră), finanţate de Comisia Europeană.

 

Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este finanţat de Uniunea Europeană prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat şi este co-finanţat de ţările participante în cadrul programului. (www.ro-ua-md.net)

Acest document a fost realizat cu asistenţa financiară a Uniunii Europene. Conţinutul acestui document se află în totalitate în responsabilitatea Consiliului raional Făleşti şi nu poate fi considerată în nici un caz ca reflectând poziţia Uniunii Europene sau a structurilor de management ale Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova
 2007-2013