Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

La 21 ianuarie curent Centrul de Cooperare Transfrontalieră și Integrare Europeană în colaborare cu publicația periodică „Patria Mea” au desfășurat masa rotundă cu genericul „Atragerea investițiilor – imperativ al timpului”. La eveniment au participat reprezentanți a administrației publice locale de nivelul I si II, Direcției Invatamint, Tineret si Sport, Societății Civile din raionul Fălești.

Cu un cuvinte de salut către participanți s-au adresat Victor Cimpoies, directorul Centrului de Cooperare Transfrontalieră si Integrare Europeana si Mariana Ionel, corespondenta la ziarul „Patria mea”. Domnii Victor Cimpoies și Alexandru Prodan au efectuat o analiza proiectelor realizate in ultimii ani in raionul Fălești, participarea la Programul Operațional Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013. A fost menționat si activismul unor organe APL care s-au inclus activ in identificarea fondurilor si granturilor nerambursabile, implementind o serie de proiecte importante in comunitățile lor cu privire la alimentarea cu apa potabila (primăriile Navirnet, Risipeni, Sarata Veche, Iscalau), canalizare (Sarata Veche, Navirnet), (mangagementul deseurilor (Orasul Falesti, Pinzareni), construcția drumurilor (Sarata Veche, Risipeni).

Un succes in atragerea investițiilor a obținut primaria satului Navirnet care din 2011 in localitate au fost implementate mai multe proiecte menite să soluționeze diferite probleme cu care se confrunta cetatenii. A fost construit apeductul Prut-Falesti in valoare de 7 346 mii lei, finantat de Banca Mondiala si implementat de Unitatea de Implementare a proiectelor de aprovizionare cu apa si canalizare de pe linga Ministerul Mediului.  Cu contributii financiare au mai venit Fondul Ecologic National (1 milion 79 mii), Fondul de Investitii Sociale din Moldova (353 930 lei),    Consiliul raional Fălești (167600 lei) si contribuția locuitorilor (198 mii lei). In rezultat au fost conectate 545 le gospodarii. Una alt proiect finantat de catre PNUD- Moldova in valoare de 1 mln  de lei a fost implementat la Liceul Teoretic din satul Navîrnet avind ca scop modernizarea sistemului de încălzire pe biomasa.

Cu ajutorul investițiilor de la Fondul Ecologic National si Fondul de Investii Sociale din Moldova a fost dezvoltată infrastructura din satul Pînzareni. În perioada 2013-2014 a fost construit un sistem de apeduct si canalizare în valoare de 1 mln lei surse financiare acordate de FEN si 700 mii lei de la Guvernul Romaniei. Cu ajutorul surselor financiare de la  Fondul de Investii Sociale din Moldova a fost implementat proiectul Reparația capitala a gimnaziului din satul Pînzăreni in valoare de 826 mii lei.

În perioada 2010-2014 în comuna Sarata Veche au fost atrase investiții în volum mai mare grație angajării unui specialist în scrierea și implementarea proiectelor. Ca rezultat numai in anul 2014 primăria comunei  Sarata Veche a implementat 13 proiecte de importanță comunala. Cu surse financiare de la Fondul Ecologic Național in valoare de 500 mii lei a fost reparata casele de cultura din satele Sarata Noua si Hitresti, reprate o 2 porțiuni de drum din s. Sarata Veche si Sarata Noua si o porțiune de drum in varianta alba din satul Hitresti, costul total fiind de circa 1.500 mln lei.

A obtinut succese si primaria comunei Ișcălău care, în perioada anilor 2011-2014, prin intermediul proiectelor realizate au fost date în exploatare diverse obiecte de menire social-culturala. Astfel au fost schimbate ușile si ferestrele la gradința din satul Iscălau, reparat sistemul de încălzire al Casei de cultura. La finele anului 2014 a inceput realizarea unui proiect privind aprovizionarea cu apa a localitatilor Ișcălău, Doltu si Burghelea.

Experienta pozitiva in atragerea investitiilor are si primăria comunei Rispeni. Numai in perioada anilor 2010-2014 au fost atrase investitii în valoare de peste 22 mln. Au fost reparate  cladirea Liceului Teoretic si gradiniței de copii, Casei de cultură, au fost efectuate lucrări de amenajare a scărilor spre biserică si sediul primariei.

In prezent la Risipeni se implementeaza un proiect de avengura „Aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor din comuna Risipeni” in valoare de 35 mln 700 mii lei. 

Doamna Aliona Saviuc, sefa Directiei Învățămînt,  Tineret si Sport a menționat ca pe parcursul anului 2014 prin intermediul a 77 de proiecte, implementate în instituțiile de învățămînt, 21 din ele au fost axate pe îmbunătățirea bazei tehnico-materiale, iar 56- educaționale.

Reprezentantul societății civile Alexandru Fusa a relatat succint despre rezultatele obținute de către societatea civila si AO „CUTEZATORUL” în ultimii ani. În perioada de 15 ani de activitate au fost realizate peste 50 proiecte locale, nationale si transfrontaliere. Colaborează activ cu Direcția Agricultura si Alimentație, Relații Funciare si Cadastru a Consiliului raional Fălești, Federația Naționala AGROinform, Institutul CCC „Selecția”, REC Moldova, ADR Nord,  primăriile localităților Horești, Călugăr, Fălești, Risipeni, Pruteni, Musteata s.a. O buna parte a proiectelor implementate sunt orientate spre informarea si conștientizarea ecologica a populației, acordarea asistentei de consultanta fermierilor si antreprenorilor agricoli, promovarea agriculturii ecologice si bunelor practici agricole în spatiul rural.

La finele mesei rotunde participanții au fost informați cu oportunități de finanțare si programele de granturi transfrontaliere ale Uniunii Europene, ce vor fi derulate in anii 2015-2020.