Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

       La invitaţia Consiliului local Botoşani, România, o delegaţie a raionului Făleşti în frunte cu Valeriu Muduc, preşedinte al raionului, a participat la o vizită de studiu în judeţul Botoşani. Evenimentul a avut loc în cadrul activităţilor de dezvoltare a capacităţilor organelor administraţiei publice locale din Republica Moldova, desfăşurate de Consiliul Judeţean şi Consiliul local Botoşani în ultimii 3 ani. De data aceasta oaspeţi ai municipiului Botoşani au fost domnii Valeriu Muduc, preşedintele raionului, Vasile Cireş, consilier raional, şi Victor Cimpoieş, directorul Centrului pentru Cooperare Transfrontalieră şi Integrare Europeană.

Delegaţia raionului Făleşti a fost întîlnită şi însoţită de fostul primar al municipiului Botoşani domnul Florin Engher şi expertul Gheorghe Ciobanu.

            În prima zi a sosirii la Botoşani, membrii delegaţiei raionului au participat la lucrările şedinţei Consiliului local, unde a avut loc şi o scurtă întrevedere cu primarul municipiului, domnul Ovidiu Iulian Portariuc. Pe ordinea de zi erau propuse şase chestiuni, printre care: aprobarea bugetului municipiului Botoşani, pe anul 2015; aprobarea organigramei si statului de personal ale Direcţiei Servicii Publice, Sport si Agrement; aprobarea înfiinţării Fundaţiei Spirit Civic pentru Botoşani, avînd ca membru fondator municipiul Botoşani.

            Pentru a doua zi era planificată o vizită la primăria Botoşani, unde de comun cu viceprimarul, secretatul şi unii şefi de direcţii şi servicii ai primariei municipale a fost analizată modalitatea de desfăşurare a şedinţei Consiliului local, au fost evidențiate laturile pozitive si cele asupra carora mai trebuie de lucrat. Membrii delegaţiei făleştene au avut ocazia să pună mai multe întrebări privind activitatea Consiliului local, comisiilor de specialitate, rolului consilierilor locali în soluţionarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii. S-a vorbit despre legislaţia României şi a R. Moldova privind administraţia publică locală, asemănările şi deosebirile dintre ele.

La fel s-au prezentat portofoliile de proiecte aplicate de către municipiului Botoşani pentru perioada 2014-2020: „Înfiinţarea unui Park Tehnologic în Municipiul Botoşani”, „Platforma de generare interactivă de proiecte de dezvoltare şi interacţiune cu cetăţenii, societatea civilă şi investitori”, „Construcţia locuinţelor pentru tineri”, „Amenajarea de creşe în mun. Botoşani” s.a. S-a ajuns la concluzia de a participa în parteneriat la Programul de granturi România-Republica Moldova, ce va demara anul acesta.

În contextul celor relatate, a avut loc şi întîlnirea la Zona metropolitană Botoşani, în componenţa  căreia intră municipiul şi 10 localităţi din apropiere. În prezent specialiştii instituţiei lucrează la elaborarea strategiei de dezvoltare a zonei metropolitane. În urma discuţiilor cu directorul Cătălin Olaru, domnii Florin Egner şi Gheorghe Ciobanu s-a ajuns la concluzia că există oportunităţi de creare a unei instituţii similare şi in raionul Făleşti.