Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

 

Pe data de 7-8 august la hotelul Corona din apropierea or. Târgu Frumos judeţul Iaşi, Romania s-a desfăşurat conferinţa finală a proiectului „Îmbunătăţirea transfrontalieră a gestionării deşeurilor municipale solide din Republica Moldova, Romania şi Ucraina”, finanţat de Uniunea Europeana, prin Programul Operaţional Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.

La conferinţă au participat 45 reprezentanți ai partenerilor de proiect, administrațiilor publice locale, firmelor de salubrizare, societății civile, instituțiilor de învățămînt, mass-media din Republica Moldova, Romania și Ucraina.

Delegația raionului Fălești in număr de 24 persoane a fost condusa de președintele raionului Fălești Valeriu Muduc. Consiliul Județean Iași a fost reprezentat de vicepreședintele Alin Aivanoaei si responsabila de proiect Sivia Vasile, din partea edililor primăriilor orașelor Fălești, Târgu Frumos si Novoselitsea au fost prezenți dnii Victor Zalevschi, Ionel Vatamanu si Maria Nicorici.

Conferinţa a fost deschisa de către Ionel Vatamanu, primarul oraşului Târgu Frumos care a oferit cuvinte de salut dlor Alin Aivanoaei, Valeriu Muduc, Maria Nicorici, Victor Zalevschi.

Prezentarea rezultatelor proiectului a fost efectuata de Victor Cimpoieș, managerul proiectului. Despre rezultatele şi impactul proiectului în fiecare regiune, implicata in proiect au vorbit Ion Rotaru, expert tehnic la primăria Fălești, Dan Ighea, administratorul primăriei Târgu Frumos, Maria Nicorici, primarul or. Novoselitsea, Silvia Vasile, Consiliul Județean Iași.

Victor Cotruţă, directorul executiv al Centrului Regional de Mediu din Moldova a prezentat studiul de fezabilitate „Dezvoltarea sistemului de management integrat al deşeurilor municipale solide în raionul Făleşti, Republica Moldova”, elaborat în cadrul proiect respectiv.

In cadrul conferinței finale a proiectului a fost organizata o expoziție de obiecte confecționate din deșeuri menajere de către elevii şcolii gimnaziale Gabriel Ibrailean din orașul Târgu Frumos.

Participanții la conferința au menționat necesitatea continuării activității transfrontaliere privind perfecționarea managementului deșeurilor municipale solide si asigurării durabilității proiectului.

În ziua a doua, participanţii la conferinţă au luat cunoştinţă cu obiectivele privind managementul deșeurilor, construite în cadrul proiectului în or. Târgu Frumos şi managementul deșeurilor in localitatea Cotnari, judeţul Iași, Romania.