Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  Ținînd cont de importanța întreprinderii măsurilor de combatere a buruienii periculoase, Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), la nivel național a fost aprobată Hotărârea de Guvern Nr. 967 din 03.10.2018 pentru aprobarea Regulamentului privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) și a Planului de acțiuni privind combaterea și prevenirea răspîndirii buruienii ambrozia pentru anii 2019-2024.

Ambrozia 1Ambrozia 2

  Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) crește spontan, pe terenuri lăsate în paragină, în special de-a lungul căilor ferate, pe marginea apelor curgătoare, la marginaea pădurilor, dar și pe terenurile neîngrijite, terenuri lipsite de vegetație, parcuri și grădini.

  Impactul negativ major al buruienii se răsfrînge asupra sănătății umane, polenul acestei plante, purtat de vînt, provocînd polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact) la sfârşitul verii - începutul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului bronşic.

  Pentru eradicarea nemijlocită a plantei privind combaterea și prevenirea răspîndirii buruienii sunt necesare următoarele măsuri:

  1) smulgerea plantei sau tăierea repetată, care se face obligatoriu înainte de perioada de înflorire, pentru a nu provoca dispersia polenului;

  2) eradicarea prin lucrări agricole, ca de exemplu săpat, prașilă manuală, tăiat, cosit manual sau mecanic, lucrarea cu grapa cu discuri, lucrarea cu combinatorul, tăierile frecvente sunt foarte eficiente;

  3) erbicidarea, se execută în primul stadiu de dezvoltare a plantei (până la înflorire), cu utilizarea produselor omologate conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar și al fertilizanţilor, permise pentru utilizare în Republica Moldova.

  Astfel, planta Ambrozia trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire și apariția primelor inflorescențe. În cazul reapariției focarelor de infestare, se recomandă efectuarea repetată a lucrărilor de combatere pe întreagă perioadă a anului, evitându-se astfel apariția inflorescențelor.

  Nerespectarea cadrului normativ, constituie contravenție și se sancționează cu amendă conform Codului Contravențional al Republicii Moldova.