Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  Vineri, 29 mai curent în sala de ședințe a Consiliului raional s-a desfășurat   seminarul regional cu tematica „Utilizarea tehnologiilor agriculturii ecologice și bunelor practici agricole, prietenoase mediului la producerea culturilor de floarea soarelui și porumb”, organizat de OR FARM Fălești, Direcția Agricultură și Alimentație a Consiliului raional, Institutul CCC„Selecția”, companiile CAUSSADE SEMENCES și BAYER CROPSCIENCE MOLDOVA.

  Cu un mesaj de salut pentru agenții economici din domeniu agricultură  participanți la întrunire a venit Domnul Sergiu FÎNTÎNA, Președintele raionului, care a menționat despre obiectivele întrunirii de astăzi.

  Domnul Boris Boincean, expert național, doctor habilitat în agricultură a prezentat o informație amplă, privind dezvoltarea agriculturii ecologice, cererii de alimente, produse pe cale naturală. Dumnealui a accentuat că agricultura ecologică reprezintă pentru Moldova o soluţie pentru a revitaliza terenurile agricole cu ajutorul practicilor ecologice şi pentru a obţine o productivitate şi preţuri mai bune, iar terminul „ecologic” mai presupune şi un proces care respectă legile naturale ale unui organism viu în  care toate elementele sunt legate între ele și în consecinţă, agricultura ecologică se bazează pe o bună interacţiune între sol, plante, animale, insecte, factori de mediu, cum ar fi apa sau clima, şi oameni.  

  Spre finalul prezentării domnul doctor a subliniat că practicarea agriculturii ecologice aduce beneficii nu numai în producerea hranei sănătoase, dar și la sporirea calității solului, reducerii poluării mediului și a apelor subterane.

De asemenea participanții au fost familiarizați cu situația ce ține de dezvoltarea culturilor agricole în regiunea de nord a țării.

  În acest context, Domnul Valeriu Motelica - șef al direcției a informat agenții economici despre situația actuală privind afectarea culturilor agricole și a pagubelor estimate în rezultatul calamităților naturale și a măsurilor ce s-au întreprins pentru acordarea ajutorului material producătorilor agricoli pentru diminuarea efectelor secetei.

  Doamna Eugenia Lungu, cercetător științific la Institutul CCC„Selecția”,  domnul Adrian Basarab, specialist la compania CAUSSADE SEMENCES, domnul Eugen Fetescu, specialist la campania BAYER CROPSCIENCE MOLDOVA au făcut o caracteristică a hibrizilor de floarea soarelui și porumb privind productivitatea acestora, rezistența la ploi, secetă, boli și dăunători.

  Rezultatele activității școlilor de câmp  și sarcinile pentru anul 2020 au fost prezentate de domnul Fusa Alexandru - consultant marketing al AO„Cutezătorul”.

  La finele seminarului a avut loc o rundă de întrebări și răspunsuri și s-au făcut schimb de opinii pe marginea subiectelor discutate.

 Galerie foto