Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

Acesta a fost genericul Zilei Roadei în raionul Făleşti, care s-a sărbătorit la 2 august 2013 în Casa de Cultură din satul Glinjeni, un lăcaş recent reparat şi cu un larg spectru de activităţi artistice.
Cei prezenţi la sărbătoarea pîinii noi -conducători economici din agri­cultură, specialişti agricoli, combaineri, transportatori de pîine nouă - au fost salutaţi de către preşedintele raionului, dl Valeriu Muduc, care le-a rostit un mesaj de felicitare şi încredere în ziua de mîine a agriculturii raionului:

 

MULTSTIMAȚI PRODUCĂTORI AGRICOLI!

 

Astăzi am un deosebit şi plăcut prilej de a-mi exprima mândria şi admiraţia faţă de plugarii raionului nostru, care încă din timpurile cele mai îndepărtate s-au proslăvit şi continuă să se proslăvească prin dragostea neţărmurită şi atitudi­nea grijulie faţă de glia strămo­şească, harul gospodăresc şi pri­ceput de a creşte şi aduna mă­noase roade de grîne.
Mărturie convingătoare în această privinţă constituie rezul­tatele frumoase obţinute la re­coltarea spicoaselor din anul curent, care vor fi pe larg enunţate în cadrul prezentei întruniri.
Ţin doar să menţionez, că aceste realizări s-au dobîndit nu doar, după cum aparent se crede, datorită unor condiţii climaterice mai prielnice comparativ cu anii precedenţi, dar şi unei munci perseverente intense şi bine con­jugate a tuturor celora pe umerii cărora a stat povara chezăşiei succeselor, care, după cum bine cunoaştem cu toţii, n-a fost una din cele uşoare.
Căci urmare secetei cumplite din anul trecut semănatul culturilor cerealiere s-a produs în soluri practic fără pic de vlagă. Graţie însă   aplicării   corecte   a   operaţiunilor tehnologice avansate la plantarea şi îngrijirea ulterioară a semănăturilor, s-a asigurat o vegetaţie şi dezvoltare normală a acestora de la germinare pînă la venirea timpului de recoltare.
O înaltă responsabilitate şi sîrguinţă s-a manifestat la pregătirea calitativă către seceriş a tehnicii de recoltare, unităţilor de transport făţărilor şi depozitelor, utilajului şi inventarului agricol necesar pentru asigurarea securităţii antiincendiare, curăţirea primară a cerea­lelor şi depozitarea lor.

În pofida provocărilor cauzate de ploile abundente, însoţite de vînturi puternice, iar pe alocuri şi de grindină, folosindu-se cu randament fiecare clipă de timp prielnic pentru treerat, s-a reuşit recoltarea întregii suprafeţe cu cereale de circa 17 mii hectare în termeni restrinşi şi fără pierderi. Cele mai înalte roade, de la 40 pînă la 60 chintale la fiecare hectar, s-au obţinut în gospodăriile agricole "Itero Agro", "Agropopuros", "TarasScop Agro", "Vastadum", "MospurAgro". Mult succes înainte!

Evident că în cadrul întrunirii de astăzi toate categoriile de fruntaşi ai secerişului vor fi menţionaţi după merite, conform rezultatelor obţinute şi prevederilor Regulamentului de stimulare a acestora aprobat de Consiliul raional.

Dar nu putem scăpa din vedere şi meritele tuturor celorlalţi participanţi la recoltare, care au muncit cu aceeaşi pasiune, ardoare, abnegaţie şi hărnicie la făurirea, strînsul şi depozitarea roadei, dar înregistrînd rezultate puţin mai mici. M-am convins de acest fapt, nu din auzite, ci din realitatea cunoscută în timpul vizetelor personale făcute în majoritatea colectivelor antrenate la recoltare.

Şi din aceste considerente mă închin cu adîncă plecăciune în faţa tuturor conducătorilor, specialiştilor, mecanizatorilor, transportatorilor şi altor categorii de personal ale unităţilor agricole şi le adresez din tot sufletul cele mai alese, cordiale, sincere expresii de profundă mulţumire şi recunoştinţă pentru munca plină înaltă responsabilitate abnegaţie şi dăruire de sine depusă la creşterea şi recoltarea unei bogate roade a cerealelor de prima grupă, dorindu-le concomitent multă sănătate, bunăstare, energie şi optimism, noi şi îmbucurătoare succese împliniri pe potriva aspiraţiilor şi doleanţelor, linişte, lumină şi căldură în căminele familiale.

Rămîneţi şi în continuare , scumpi agricultori mîndria şi fala raionului nostru prin demnitatea, vrednicia şi marea dragoste faţă de glia străbună, care vă caracterizează şi înobilează din plin şi de minune!

Stimaţi agricultori!

Vă doresc şi pentru la anul ploaie pe ogoare şi grîne în hambare.

Despre totalurile secerişului 2013 a vorbit în continuare dl Petru Balan, vicepreşedinte al raionului. 
Cei prezenţi la sărbătoare au fost felicitaţi de către dna Zinaida Procopciuc, directorul SRL" Itero -Agro". Dacă respecţi tehnologia obţii şi rezultate. Aceasta a fost chezăşia mea în munca de ani de zile pe ogoarele işcălene, a spus d-ei. Tînărul şi mult promiţătorul agronom - şef de la SRL "Agropopuros", Valeriu Pîrău, a spus, ca printre altele, că ar fi bine să se instaleze o definiţie bănească între grîul produs pentru panificaţie şi cel furajer, dorind tuturor colegilor agricultori numai succes.

Glinjeneanul Boris Bujag, di­rectorul SRL „Borivas Agro", o societate care a avut de suferit cel mai mult în vara aceasta de pe urma grindinei, le-a urat succese colegilor, întrebînd la moment ce vor face cei care coc pîine dacă preţurile la bobul nou sunt atît de înşelătoare. Plin de optimism, dlui le-a urat colegilor o bună conlucrare în timpul recoltării culturilor agricole. A răsunat apoi textul dispoziţiei preşedintelui raionului cu privire la decorarea fruntaşilor secerişului 2013. S-au înmînat diplomele respective, premiile băneşti, colaci-simbol ai pîinii din noua roadă. Pentru toţi participanţii la sărbătoarea Ziua Roadei au concertat în această zi colectivele artistice de la Casa de Cultură din Glinjeni, precum taraful „Mugurel", ansamblul de dansuri „Speranţa", soliştii Măria Dombrovscaia şi Costică Cibotaru.