Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

   La data de  8 noiembrie 2022, domnul Mihai Prodan – vicepreședintele raionului Fălești a convocat ședința Consiliului raional de siguranță rutieră.

  În cadrul ședinței menționate au fost puse în discuție următoarele chestiuni:

  • Cu privire la analiza situației accidentelor rutiere, înregistrate pe parcursul a 10 luni ale anului 2022 în teritoriul raionului Fălești, și măsurile întreprinse întru combaterea lor.
  • Cu privire la nivelul de pregătire a drumurilor publice locale și naționale din raza raionului Fălești către sezonul de toamnă – iarnă 2022 – 2023 și măsurile de asigurare a securității circulației rutiere pe drumurile menționate necesare a fi întreprinse.
  • Cu privire la nivelul de pregătire a străzilor din or. Fălești către sezonul de toamnă – iarnă 2022 – 2023 și măsurile de asigurare a securității circulației rutiere necesare a fi întreprinse.
  • Cu privire la sesizarea Inspectoratului de Poliție Fălești nr. 10010 din 11 octombrie 2022 privind amenajarea iluminatului stradal pe timp de noapte pe tronsonul de drum L239 „R16 – drum de acces spre s. Pîrlița” km 1+100 – 2+100;
  • Cu privire pregătirea către sezonul de toamnă – iarnă 2022 – 2023 a unităților de transport pentru transportarea elevilor la instituțiile de învățământ din raionul Fălești.

  

  Ca rezultat al ședinței Consiliului raional pentru siguranță rutieră a fost constatat, că toate drumurile publice locale de nivel raional și naționale sunt pregătite către perioada de iarnă. Toate sectoarele periculoase a drumurilor urmează a fi asigurate cu material antiderapant, până la finele lunii noiembrie. Materialul antiderapant este stocat în cantități necesare la depozitele întreprinderilor responsabile de întreținerea drumurilor pe timp de iarnă.  Toate unitățile de transport pentru deszăpezirea drumurilor sunt pregătite și echipate pentru efectuarea lucrărilor. Unitățile de transport, în număr de 16 unități proprii și 7 arendate,  implicate în transportare a 1124 elevi din 39 localități ale raionului către 21 instituții de învățământ sunt echipate corespunzător pentru perioada de iarnă.

  Ce ține de siguranța circulației rutiere din raionul Fălești, s-a constatat, că în perioada de raport numărul accidentelor rutiere soldate cu decesul persoanelor s-a majorat de trei ori, Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere sunt viteza neadecvată vizibilității, condițiilor și situației rutiere; excesul de viteză, conducerea în stare de ebrietate; traversarea neregulamentară a drumului de către pietoni.

  După locurile de producere a accidentelor rutiere a fost constatat, că cele mai multe accidente rutiere au fost înregistrate pe drumurile locale și străzile din localități, traseele drumurilor naționale R16 „Bălți – Fălești – Sculeni – Ungheni”, R17 „Fălești – Pîrlița” și M5 „Frontiera cu Ucraina – Criva – Bălți – Chișinău – Tiraspol – frontiera cu Ucraina”.

  În scopul diminuării accidentelor rutiere pe traseul M5 „Frontiera cu Ucraina – Criva – Bălți – Chișinău – Tiraspol – frontiera cu Ucraina”, s-a decis înaintarea demersului către Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor” amenajarea iluminării stradale pe timp de noapte a trecerii de pietoni în intersecția cu drumul local L239 „R16 – drum de acces spre s. Pîrlița”  și instalarea camerelor de monitorizare a traficului rutier.