Actualităţi  

   

Achiziții publice  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  În raionul Fălești, Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor-2020”, ediția a 54-a, s-a inaugurat astăzi, în ziua de 1 martie, în localul Palatului raional de Cultură „Mihai Volontir”, printr-un spectacol muzical-coregrafic cu genericul „Mărțișorul copiilor”. Atmosfera festivă se simțea din holul instituției, unde erau vernisate expoziții  de mărțișoare, peste tot simboluri roșii și albe ale sărbătorilor de primăvară, realizate de copii, din palmaresul Muzeului raional de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi”, Casei de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Eleonora Găină”, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și expoziții personale, inaugurate recent, ale artistului plastic Damian Furdui și artistului liber profesionist Svetlana Culicețchi, ambii din Fălești.

  La eveniment au fost oaspeți de onoare Sergiu FÎNTÎNA, Președintele raionului Fălești, Nicolai CAZACU, șef adjunct al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat al Republicii Moldova, Mariana OSADȚA, șef a Direcției Generale Educație Fălești.  Festivalul a fost salutat de Ludmila NEGRI, șef nterimar a Secției Cultură și Turism, care i-a felicitat pe toți cu ocazia sărbătorilor primăverii, menționând că Mărțișorul este un simbol al reînnoirii și al speranței.

  În spectacol s-au produs colectivele: corurile „Clopoțel” și „Speranța”, ansamblul vocal „Mlădițe muzicale” ale Școlii de Muzică Fălești, formația folclorică „Auraș-Păcuraș”, ansamblurile de dans popular „Făleșteanca”, „Favorit” ale Palatului raional de Cultură „Mihai Volontir” Fălești și „Brâuleț” din s. Mărăndeni, orchestrele de muzică populară „Mugurel”, Școala de Arte s. Glinjeni, și „Câmpia”, filiala Scumpia a Școlii de Muzică Fălești. S-au interpretat melodii și cântece pentru diferite preferințe, s-a dansat cu pasiune.

  Pe parcursul derulării sărbătorii cuvinte de felicitare cu urări de sănătate și prosperitate, împreună cu mesajul importanței tradițiilor, rădăcinilor și identității noastre, au adresat Nicolai Cazacu, șef adjunct al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat al Republicii Moldova și Sergiu FÎNTÎNA, președintele raionului Fălești, care pe final de eveniment a înmânat diplome tuturor participanților, în semn de înaltă gratitudine și dăruire profesională.

  Pe parcursul decadei Festivalului „Mărțișor” în localitățile raionului Fălești vor fi organizate diverse acțiuni artistice publice cu participarea colectivelor artistice de amatori de diferite vârste și genuri de artă.

  Festivalul de Muzică „Mărțișor” este inclus în lista de capodopere ale patrimoniului cultural sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură a UNESCO.

Galerie foto

     La 27 februarie curent, în Centrul de Cultură și Agrement din comuna Scumpia a avut loc întrunirea zonală a specialiștilor caselor de cultură și bibliotecile publice din primăriile Scumpia, Taxobeni, Horești, Izvoare, Risipeni, Pruteni, Pînzăreni, Călugăr, Sărata Veche și Albinețul Vechi.

    Seminarul instructiv-practic a avut ca temă „Obiceiuri și tradiții ale neamului” prilejuită de sărbătorile de iarnă, pe final de anotimp. S-a produs în scenă un spectacol teatralizat cu derularea activității-model integrând ansamblul folcloric „Scumpianca” cu colinde tradiționale, ceata de urători, „Ursul”, „Capra”. Gospodarii-gazdă, moș Toader și mătușa Tecla, Anatol Chiorescu și Elena Zaiaț, fiind actori de frunte, au depănat amintiri de pe vremuri, pe când erau ei tineri, care erau tradițiile timpului. În cadrul evenimentului a fost omagiat veteranul culturii din localitate, care și-a desfășurat activitatea timp de 35 de ani în funcție de director al casei de cultură din localitate – Grigore  Popovici, făcând parte totodată și din colectivele artistice care au dus faima raionului și peste hotare.

     Pe final de sărbătoare, fiind în prag de primăvară, mărțișoare muzicale a oferit publicului spectator orchestra de muzică populară „Câmpia” din localitate, dirijor Ion Donighevici. Prezentări de carte au făcut Valentina Finciuc, biblioteca publică Scumpia și Margareta Gligor, Biblioteca publică raională „Mihai Eminescu”.

Galerie foto

  Secția Cultură și Turism a Consiliului Raional Fălești, în parteneriat cu Primăria Egorovca, au organizat în ziua de 23 februarie curent sărbătoarea tradițională a slavonilor de petrecere a iernii  - Festivalul raional „Maslenița”. Evenimentul a avut loc în comuna Egorovca, unde s-au adunat colective etnice și soliști individuali. Astfel, au fost întâmpinați cu tradiționalul colac Ansamblul folcloric „Kuniceanka”, s. Kunice, Florești, cond. art. Lepilova Alla, Ansamblul „Russkaia beriozka”, s. Dobruja Veche, Sîngerei, cond. Dolgoniuc Nicolai, Ansamblul de dans popular „Făleșteanca”, or. Fălești, cond. Calmuțchi Elena, Ansamblul „Opinocica”, s. Suvorovca, Fălești, cond. Bevza Viorica, Ansamblul vocal „Ivușka”, com. Ciolacu Nou, cond. art. Cosovan Svetlana, Ansamblul vocal com. Natalievca, cond. Dîrda Ludmila, soliști-vocaliști  Dilion Elena din s. Izvoare și Cebotari Anastasia din or. Fălești, Ansamblul vocal „Beriozka”, s. Gara Catranîc, cond. Statnic Lidia, Ansamblul vocal „Molodușka”, com. Egorovca, cond. Dumbravă Valeriu. În recital a evoluat toboșarul Sergiu Mistreanu care a adunat la joc pe înflăcărații dansatori. Spațiul de derulare a fost inundat de expoziții gastronomice și ale creatorilor populari.

  Evenimentul a fost salutat de deputatul Parlamentului Republicii Moldova, Oleg Savva, și primarul de Egorovca, Ruslan Aramă. La sărbătoare au participat vicepreședinții raionului Veaceslav Tambur, Mihail Prodan și Veaceslav Fusu, care au fost parte la evaluarea expozițiilor gastronomice și ale creatorilor populari.

  Gazdele și oaspeții au avut ocazia de a participa la diverse jocuri și concursuri împletite cu programe artistice și divertisment. Au derulat concursuri la tragerea funiei, alergatul în saci, iar cei mai îndrăzneți au hotărât să ia cu asalt stâlpul în vârful căruia îi aștepta trofeul. Gazdele au oferit oaspeților și publicului spectator ceai, cafea, vin fiert cu mirodenii (izvar) și diverse gustări. Pe final de sărbătoare, vicepreședintele raionului, Veaceslav Tambur, șef-interimar al Secției Cultură și Turism, Ludmila Negri, împreună cu primarul de Egorovca, Ruslan Aramă, au înmânat participanților diplome și cadouri.

  Obiectivul Festivalului prevedea renașterea, valorificarea și perpetuarea culturii, tradițiilor și obiceiurilor etniilor, încurajarea spiritului de toleranță și dezvoltarea dialogului intercultural, consolidarea relațiilor de prietenie între reprezentanții diferitor naționalități din Republica Moldova, ceea ce a fost demonstrat și la Egorovca, Fălești.

Galerie foto

  La 22 februarie curent, în incinta Palatului raional de Cultură „Mihai Volontir” din orașul Fălești, totul emana Dragoste în cadrul Concursului raional „Dacă dragoste nu e, nimic nu e...”, prilejuit de Ziua dragostei și a bunăvoinței DRAGOBETE. Aici s-au întrunit cupluri de îndrăgostiți din localitățile Fălești, Hiliuți și Mărăndeni pentru  a-și demonstra purul sentiment de dragoste, abilitățile fiecăruia, ingeniozitatea și creativitatea.

  Concursul a inclus cinci probe – Prezentare, Probă artistică, Temă de acasă - Probă culinară, Cultură generală și Declarație de dragoste, la care s-au apreciat atitudinea, vestimentația, ținuta scenică (la fiecare etapă).

  În incinta Școlii de Muzică din orașul Fălești, la 13 februarie curent angajații din domeniul culturii s-au întrunit pentru a pune în discuție organizarea manifestărilor prilejuite de declararea Anului 2020 – Anul promovării imaginii pozitive a instituțiilor de cultură în comunitate, - acțiuni artistice, publice de nivel raional și participare la nivel național și internațional, Anul Lecturii, procesul de pregătire pentru evaluarea bibliotecii publice privind determinarea categoriei instituției, atestarea cadrelor didactice, bibliotecare și ale caselor de cultură. Întrunirea a fost deschisă de Ludmila Negri, șef-interimar al Secției Cultură și Turism, care a adresat colegilor mulțumiri pentru munca depusă și rezultatele obținute în anul precedent și a adus la cunoștință agenda activităților culturale prioritare ale anului  curent.

  La eveniment au participat președintele raionului Fălești, domnul Sergiu FÎNTÎNA și vicepreședintele raionului, domnul Veaceslav Tambur, care au salutat munca cu abnegație și devotamentul  profesional al angajaților din domeniul culturii și au menționat importanța valorificării și promovării obiceiurilor și tradițiilor naționale.

   Conducerea raionului a avut plăcuta misiune de a felicita cadrele bibliotecare care au atins vârsta de pensionare – Eugenia Scutari și Lucia Rotari din satul Izvoare, care au slujit cărții și cititorului mai mult de patru decenii. Cuvinte de laudă și mulțumire a adresat și doamnei Natalia Vrabie, specialist principal al secției.

Galerie foto