Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  GAL ”Movila Măgura”, Președintele raionului Fălești, Secția Cultură și Turism a Consiliului raional Ungheni, Direcția Generală Educație și Cultură Fălești, primăriile afiliate din raionul Fălești, Primăria comunei Sărata Veche,  Făleștii Noi, a satului Catranîc, a comunei Ișcalău, a satului Bocani, a comunei Pietrosu și a comunei Ciolacu Nou, și primăriile din raionul Ungheni- primăria comunei Negurenii Vechi, a comunei Măgurele, a comunei Bursuceni au organizat la data de 17 iulie curent  Sărbătoarea Câmpenească „În ospeție la Movila Măgura” ediția a VII-a.

  • mm-17-07-2022_1
  • mm-17-07-2022_2
  • mm-17-07-2022_3

    Activitatea a avut loc pe Platoul de la Movila Măgura în satul Pietrosu, raionull Fălești, cu genericul ”Covorul Dorului”.

  La eveniment a fost prezentă și conducerea raionului Domnul Sergiu Fîntîna, Președintele raionului, Domnul Veaceslav Tambur, Vicepreședintele raionului, delegația  Consiliului Județean Iași. Deschiderea solemnă a sărbătorii a fost cu luărea  de cuvînt a Doamnei Maria Galiț, Primarul comunei Sarata Veche unde a fost prezentat programul artistic cu genericul  ”Covorul Dorului”, cu participarea artiștilor autohtoni și de peste Prut, invitații speciali au fost  Ansablul Folcloric ”Surorile Osoianu”, vizitarea expozițiilor meșterilor populari și a producătorilor autohtoni.

  Prin această sărbătoare, ne dorim să reînviem acele tradiții și obiceiuri din partea locului, care cu trecerea anilor sau cam împăienjenit,  dar tot odată dorim să reîntoarcem  valoarea acestui loc pitoresc și să facem ca cât mai multă lume să cunoască încă o bijuterie a Republicii Moldova- Movila Măgura.

  La sărbătoare  au participat grupuri etnice – folclorice din  raioanele Ungheni, Sîngerei și Fălești cu prezentarea unui spectacol muzical, cu cântece și dansuri populare specifice locului,  expoziție de meșteșugărit și lucrări vechi, produse a producătorilor din zona Movilei Măgura.

Mai multe fotografii

  Astăzi, se împlinesc 77 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz, unde au fost uciși peste 1,1 milioane de oameni.

  Din ianuarie până în mai 1945, lagărele de concentrare și de muncă forțată din întreaga Germanie, din Polonia ocupată și din Austria au fost eliberate de trupele sovietice, britanice și americane.

  Nu există date exacte despre câți evrei au fost uciși de naziști, dar aproximativ cinci – șase milioane de evrei au fost omorâți, reprezentând două treimi din evreii europeni. Această cifră se bazează parțial pe înregistrările din arhivele germane.

  În anul 2005, Rezoluţia privind comemorarea Holocaustului (60/7) a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a desemnat data de 27 ianuarie ca Zi internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului. Rezoluţia îndeamnă toate naţiunile membre ale ONU să cinstească memoria victimelor Holocaustului şi să încurajeze dezvoltarea de programe educaţionale privind istoria Holocaustului, pentru a preveni viitoare acte de genocid.

holocaust

  În ziua de 8 ianuarie 2022, la inițiativa vicepreședintelui de raion dle Tambur Veaceslav, pe scena Palatului raional de Cultură „M. Volontir” orașul Fălești, în cadrul sărbătorii raionale dedicată Nașterii Domnului au răsunat voci divine și glasuri de îngeri a corurilor de colindători din instituțiile de învățământ, formații folclorice, vocaliști ai orchestrei și coruri bisericești.

  La 29 septembrie curent, Biblioteca Publică raională „Mihai Eminescu” Fălești,  în comun acord cu Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” au organizat o întâlnire (online, prin aplicația Zoom) cu scriitorul Titus Știrbu sub genericul „Scriitorul cu o sută de povețe”, activitate axată pe Campania Națională de Promovare a Lecturii „Să citim împreună”(ediția a IX-a).  La manifestare au participat colaboratorii al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”,  Secției Cultură și Turism, IPLT „I. Creangă,  IPLT „M. Eminescu”,  al ansamblului vocal „Acadele muzicale” și al Școlii de Muzică din or. Fălești, Instituției Publice de Educație Timpurie (IPET) Nr. 5 „Soarele”, IPET Nr. 6 „Lăstărel”, bibliotecari din localitățile Năvîrneț, Pîrlița, Obreja Veche, Ilenuța, Glinjeni și  Valea Rusului.

 

  Deși întâlnirea a avut loc online, sala a fost amenajată ca pentru o întâlnire adevărată. A fost vernisată o expoziție de cărți, desene ale copiilor cu genericul „Poezia lui Titus Știrbu în culori” și o expoziție de picturi în grafică „Lumea acvatică a lui Titus Știrbu în grafica Liliei Surdu”. La finele întâlnirii cu scriitorul, dna Elena Negoiță – directorul Bibliotecii Publice Raionale „M. Eminescu”, moderatoarea întâlnirii, a mulțumit tuturor pentru clipele frumoase petrecute împreună și i-a înmânat (virtual), dând citire unui frumos Mesaj de Gratitudine - portretul scriitorului realizat de dna Lilia Surdu – pictoriță graficiană și colaboratoare a BPR „M. Eminescu”, care cu prima ocazie vor ajunge la scriitor. Activitatea a decurs într-o atmosferă caldă, prietenoasă, interactivă, cu mult umor și impact pozitiv asupra publicului.

Galerie foto

  În raionul Fălești, Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor-2020”, ediția a 54-a, s-a inaugurat astăzi, în ziua de 1 martie, în localul Palatului raional de Cultură „Mihai Volontir”, printr-un spectacol muzical-coregrafic cu genericul „Mărțișorul copiilor”. Atmosfera festivă se simțea din holul instituției, unde erau vernisate expoziții  de mărțișoare, peste tot simboluri roșii și albe ale sărbătorilor de primăvară, realizate de copii, din palmaresul Muzeului raional de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi”, Casei de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Eleonora Găină”, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și expoziții personale, inaugurate recent, ale artistului plastic Damian Furdui și artistului liber profesionist Svetlana Culicețchi, ambii din Fălești.

  La eveniment au fost oaspeți de onoare Sergiu FÎNTÎNA, Președintele raionului Fălești, Nicolai CAZACU, șef adjunct al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat al Republicii Moldova, Mariana OSADȚA, șef a Direcției Generale Educație Fălești.  Festivalul a fost salutat de Ludmila NEGRI, șef nterimar a Secției Cultură și Turism, care i-a felicitat pe toți cu ocazia sărbătorilor primăverii, menționând că Mărțișorul este un simbol al reînnoirii și al speranței.

  În spectacol s-au produs colectivele: corurile „Clopoțel” și „Speranța”, ansamblul vocal „Mlădițe muzicale” ale Școlii de Muzică Fălești, formația folclorică „Auraș-Păcuraș”, ansamblurile de dans popular „Făleșteanca”, „Favorit” ale Palatului raional de Cultură „Mihai Volontir” Fălești și „Brâuleț” din s. Mărăndeni, orchestrele de muzică populară „Mugurel”, Școala de Arte s. Glinjeni, și „Câmpia”, filiala Scumpia a Școlii de Muzică Fălești. S-au interpretat melodii și cântece pentru diferite preferințe, s-a dansat cu pasiune.

  Pe parcursul derulării sărbătorii cuvinte de felicitare cu urări de sănătate și prosperitate, împreună cu mesajul importanței tradițiilor, rădăcinilor și identității noastre, au adresat Nicolai Cazacu, șef adjunct al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat al Republicii Moldova și Sergiu FÎNTÎNA, președintele raionului Fălești, care pe final de eveniment a înmânat diplome tuturor participanților, în semn de înaltă gratitudine și dăruire profesională.

  Pe parcursul decadei Festivalului „Mărțișor” în localitățile raionului Fălești vor fi organizate diverse acțiuni artistice publice cu participarea colectivelor artistice de amatori de diferite vârste și genuri de artă.

  Festivalul de Muzică „Mărțișor” este inclus în lista de capodopere ale patrimoniului cultural sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură a UNESCO.

Galerie foto