Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

 Activitatea metodico-instructivă pentru specialiștii caselor/căminelor de cultură și bibliotecilor publice, cu desfășurarea manifestării culturale model „La prispa casei părintești”, a fost organizată de curând de către Secția Cultură și Turism în parteneriat cu instituțiile de cultură din primăria Izvoare.

 Casă de cultură renovată capital, cu un interior amenajat impecabil și cu mult gust, având în frunte pe directorul Elena Dilion și directorul artistic Grigore Vitic, împreună cu biblioteca publică pentru maturi, șefă Eugenia Scutari, și biblioteca publică pentru copii, șefă Lucia Rotari - un tandem frumos, o echipă creativă care organizează din plin viața culturală a satului Izvoare.

 Participanții la seminar au fost salutați de Grigore Budu, șef Secție Cultură și Turism Fălești, Sergiu Strechi, primarul satului Izvoare, Livia Butnaru, consilier local, director adjunct al gimnaziului din localitate.

 Pe fon de doină, la prispa casei părintești, bunelul destăinuie nepoțelei Mărioara taina fântânii de la poartă și câte lucruri frumoase s-au petrecut în această curte pe timpuri. Rând pe rând, se produc în scenă colectivele artistice – formațiile folclorice de copii „Spicușor” și „Brândușele, ansamblul folcloric de maturi „Stejăreii”, ansamblurile de dans popular de copii „Mugurel” și „Speranța”, toate frumos diriguite de Elena Dilion. Pe parcursul a 36 de ani de carieră profesională, fiind o fire artistică cu o voce inconfundabilă, domnia sa a inițiat mai multe formații artistice cu membri de diferite vârste – începând cu copii de la grădiniță și prelungind cu rapsozi ai neamului cu vârstă venerabilă. Din multitudinea de discipoli au evoluat Andreea Mironiuc, care a jucat impecabil și rolul nepoțelei în scenă, și Valeria Cîșlaru, care a obținut recent și locul întâi la Concursul raional „Steaua de Fălești”. Un rapsod cunoscut prin părțile locului, Ioana Ursachi, a încântat auzul spectatorilor cu cântecul „Am crescut băieți și fete”, dar și Elena Dilion a alinat sufletele privitorilor cu cântecul „La fântâna de la poartă”. Nu s-a uitat nici de poezie. Felicia Dragomir a recitat cu mult suflet poezia „Pomul de la răscruce” de Ion Druță.

 Membrii teatrului popular „Izvorul fermecat”, condus de Grigore Vitic - Dan Rață și Dumitru Ursachi, - au avut o ținută artistică de invidiat în sceneta „Delegații în lanț”, iar Lavinia Budu și Anghelina Rață - în sceneta „Cuscrele”.

 Nici bibliotecile publice n-au rămas în umbră. Grație Programului Novateca se aplică noi servicii moderne pentru toate categoriile de utilizatori – „Familia – sprijin societății”, „Trăistuța cu povești”, jocuri educaționale pentru copii, dar și „În luminile rampei”, din cadrul ultimului serviciu s-a propus o secvență din „Soacra cu trei nurori”. Activitatea a fost înfrumusețată cu expoziție de carte ce a avut tangență cu tematica seminarului. Reviste bibliografice au promovat Eugenia Scutari și Nina Onciu, șef serviciu informativ-bibliografic, Biblioteca publică raională „Mihai Eminescu” (ediţii noi intrate în BPR).

 A finalizat activitatea cu totalizări, analize, discuţii, propuneri. O întâlnire de suflet, pentru suflet și instruire profesională.

Galerie foto