Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  La 19 mai în incinta Palatului raional de Cultură „Mihai Volontir” Fălești, s-a desfășurat prima ediție a Festivalului Republican de Dans Popular „JOCUL NOSTRU SEAMĂN N-ARE”. Activitatea a fost organizată de către Secția Cultură și Turism și Palatul raional de Cultură „Mihai Volontir” din orașul Fălești.

  Obiectivul festivalului a fost studierea și valorificarea dansului popular din vatra etnografică de proveniență a formațiilor de dans, îmbogățirea repertoriului formațiilor de dans popular cu creații artistice autentice de valoare, valorificarea potențialului artistic al tinerilor prin promovarea folclorului național și al schimbului de experiență cu colective din alte localități.

  În holul Palatului au fost vernisate expoziții ce țin de tematica sărbătorii - costume populare și instrumente populare tradiționale și expoziția de desene ale elevilor Școlii de Arte Plastice „Gheorghe Vrabie” Fălești. Cu mesaje de felicitare și urări de succes au dat start festivalului vicepreședinții raionului Domnul Vladimir Tăbîrță și Domnul Roman Radu.

   În cadrul evenimentului au participat din 7 raioane ale țării;

  1. Ansamblul de dans popular „Nistrenii”, orașul Soroca, coregraf Nadejda Gorpin;
  2. Ansamblul de dans popular „Moștenitorii”, orașul Rîșcani, coregraf Elena Crețu;
  3. Ansamblul de dans popular „Floricica”, orașul Rezina, caregraf Tatiana Lupov;
  4. Ansamblul de dans popular „Baștina”, orașul Strășeni, coregraf Maxim Bîrsan;
  5. Ansamblul de dans popular „Hora mare”, orașul Cricova, coregraf Denis Gînga;
  6. Ansamblul de dans popular „Spicușor”, orașul Căușeni, coregraf Svetlana Goncearova;
  7. Ansamblul de dans popular „Favorit”, orașul Fălești, coregraf Lilia Andronachi;
  8. Ansamblul de dans popular „Făleșteanca”, orașul Fălești, coregraf Elena Calmuțchi.

  Domnul Grigore BUDU, șeful Secției Cultură și Turism a transmis mulțumiri tuturor participanților la eveniment și fiecărui colectiv i s-a înmânat diplomă și suvenir – cupa cu simbolul festivalului, cât și diplomă pentru fiecare conducător de colectiv în semn de gratitudine pentru promovarea și valorificarea artei coregrafice tradiționale.

  Cu siguranță, activitatea a reușit să stimuleze implicarea tinerei generații în conservarea și transmiterea patrimoniului cultural coregrafic, cultivarea respectului pentru tradiții, obiceiuri, folclor și, desigur, să asigure dialogul intercultural.

Galerie foto