Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

23 12 2019 2020  Muzeul raional de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi” din or. Fălești, în colaborare cu cele trei filiale ale instituției din localitățile Călugăr, Horești și Risipeni, au organizat la 20 decembrie curent o șezătoare prilejuită de ediția a VI-a a Târgului Național al Covorului „Covorul Dorului”, desfășurat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării  în parteneriat cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.
  Subiectul cheie al activității a fost expoziția de covoare tradiționale  cu genericul „Poeme țesute cu dor”. Vizitatorii au fost ghidați în tainele țesutului covoarelor  „Covorul în bumbi”, specific pentru gospodinele din raion,  „Pomul vieții”, „Cucoșul și găina”, „Cucul”, Dulăul”, „Leul”, „Talerul și macii” ș.a. Impresionantă este istoria covorului donat Muzeului de către băștinașa Margareta Bîlba, datat cu anul 1929, care a emigrat în anul 1940 la București, România, luând cu ea și covorul dăruit de mama ei pe care aceasta, la rândul ei, l-a primit ca zestre de la părinți. După o perioadă îndelungată de 77 de ani covorul a revenit la baștină împreună cu Margareta. Iar colaboratorii Muzeului l-au numit „Dor de Basarabia”.
  La expoziție au mai fost expuse și alte modele de covoare din partea de nord a Moldovei, de asemenea cadriluri, păretare ș.a. Pentru a păstra în memorie patrimoniul național al nostru, covoarele tradiționale, participanții șezătorii au demonstrat vizitatorilor calea lungă a țesutului covoarelor - începând cu curățatul și spălatul lânii, scărmănatul, torsul, țesutul etc. Au răsunat și cântece, glume, istorii  auzite de la părinți și bunei – întocmai ca la șezătorile de pe timpuri.

Galerie foto