Astăzi 14 iunie, pe platoul din faţa monumentului lui Mihai Eminescu a avut loc activitatea de comemorare  a marelui poet Mihai Eminescu. Ora comemorativă cu genericul „Odă eternului Poet”  prilejuită de aniversarea a 130 de ani din ziua trecerii în nemurire a Poetului-nepereche. Activitatea a fost organizată de  Biblioteca Publică raională „Mihai Eminescu”, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și Palatul raional de Cultură „Mihai Volontir”.

  La comemorarea marelui EMINESCU a fost prezent și conducerea raionului Domnul Viorel BABII, Preșdintele raionului, Domnii  Vladimir TĂBÎRȚĂ,  Roman RADU și Veaceslav TAMBUR, vicepreședinți ai raionului.

  Prezentatorii activităţii au fost Vovulea Irina şi Andriţchi Dan, precum şi declamatorii: Friptuleac Alexandra, Pascal Dan, Balan Doru, Godlevschi Alexandra, Malai Bogdan, Pogîlă Olga, Bacalu Silviu, Gonceariuc Xenia, Bulhac Ion şi Solomud Iuliana (în rolurile Luceafărului şi Cătălinei), profesoarele Pascal Aliona, Friptuleac Mariana şi Dilion Cristina au rostit cuvinte de aleasă consideraţie şi sensibilitate din creaţia poetului, dar și din creaţia proprie.

  Cu un discurs despre genialitatea şi importanţa cunoaşterii operei eminesciene a venit în faţa publicului Doamna  Cristina Tambur , iar despre „Eminescu – bibliotecar” a vorbit Gligor Margarita, colaboratoarea Bibliotecii Publice raionale „Mihai Eminescu”. A încântat publicul cu cântece pe versuri eminesciene Boghiu Corina („Atât de fragedă”), Perdevară Ion („O mamă”), Cristian Sergiu („Eminescu”) şi formaţia folclorică „Baştina” („Pe lângă plopii fără soţ”).

  La finele activităţii cei prezenţi au depus flori la monumentul poetului.

Galerie foto

    La 13 iunie  Domnul Viorel BABII, Președintele raionului a convocat în ședință comisia  Situații Excepționale, unde au invitați reprezentanții instituțiilor  și ai autorităților publice  din raion.  În cadrul întrunirii au fost discutate problemele cu care se confruntă cetățenii și autoritățile publice locale care au avut de suferit în urma ploilor abundente  din 18-19 mai curent. 

  

  Frumoasa sărbătoare s-a desfășurat la 13 iunie în incinta Palatului raional de Cultură ,,Mihai Volontir”  unde a adunat toți  lucrătorii din domeniul de sănătate a raionului. 

  Profesia de medic este considerată una din cele mai nobile şi umane din lume, dar şi una de o responsabilitate inegalabilă. Medicii sunt cei care veghează neobosiți starea de sănătate a tuturor cetățenilor, ghidați în prevenirea maladiilor şi veniți în ajutor pentru a soluţiona problemele de sănătate ale oamenilor.

  La frumosul eveniment a  fost prezent Domnul Viorel BABII, Președintele raionului care a venit cu un mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Profesionale, dăruindu-le multă sănătate, activitate fructuoasă, realizări profesionale. În discurs Domnul Președinte a mulțumit întregului personal medical pentru profesionalism,  performanță și perfecționare continuă dedicație și  aport la dezvoltarea sistemului de sănătate în raion.

  Activitatea a început cu evoluarea superbului duet  Dina Morari și Valeriu Ciobanu cu piesele Libiamo și Liberta.

  Oaspeți de onoare ai evenimentului au fost Domnii Vladimir TĂBÎRȚĂ, Roman RADU ȘI Veaceslav TAMBUR, vicepreședinți ai raionului, Domnul Oleg BELBAS, Directorul Agenției Teritoriale VEST a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

  Cu mesaje de felicitare însoțite de cuvinte alese pentru medici a venit Domnul Oleg BELBAS, directorul Agenției Teritoriale VEST a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Domnul Iurie OSOIANU, directorul ÎMSP ,,Spitalul raional Fălești”  și Doamna Nina SCIASTLIVAIA, șef a  ÎMSP ,,Centrul  de sănătate Fălești’.

  Pentru efortul depus pe altarul profesiei, pentru 6 medici din raion au fost menționați de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

  La moment cu suportul financiar al Consiliului raional  se  execută lucrările de reparație capitală al drumului L-249 Catranîc – Ișcălău – G63, pe o lungime de  1,85 km cu amenajarea îmbrăcămintei rutiere din beton asfaltic, la porțiunea de drum ce face legătura între localitatea Ișcălău cu localitatea Doltu.
  Costul lucrărilor de reparație  constituie 6128,1 mii lei. Lucrările sunt executate de către S.A ,, Drumuri – Bălți “ și  urmează a fi finalizate pînă la 01 iulie curent.

 

Galerie foto

  La 08 iunie s-a desfășurat festivitatea de deschidere a sezonului estival   în taberele  de odihnă ,,Romantica” din satul Călinești și ,,Olimp”  din satul Pînzăreni.

  Festivitatea a început cu onorarea imnului de stat și ancorarea drapelului Republicii Moldova în cadrul careului organizat de administrația  taberei - gazdă.

  La eveniment au fost prezenți oaspeții de onoare, Domnul Viorel Babii, președintele raionului,  Domnul Roman Radu, vicepreședintele raionului, Doamna Aliona Saviuc, șef interimar al Direcției Generale Educație, reprezentanții Inspectoratului de Poliție, Centrului de Sănătate Publică și Direcției raionale pentru Siguranța Alimentelor din raionul Fălești.

    La 5 iunie  Domnul Viorel BABII, Președintele raionului a efectuat o vizită de lucru la Gimnaziul ,, Alexei  Mateevici,, din satul Răuțel, unde s-a întâlnit cu colectivul de pedagogi din cadrul instituției. În cadrul întrunirii s-au punctat niște priorități care urmează să fie realizate de către conducerea instituției și a raionului care vor fi în beneficiului cetățeanului din localitate. Doamna  Svetlana TÎBÎRȚĂ, directorul gimnaziului a prezentat realizările instituției și perspectivele de viitor.   Domnul Președinte este fostul elev-absolvent al acestei instituții și speră la o conlucrare bună cu conducerea gimnaziului în ce privește atragerea investițiilor, proiectelor pentru o schimbare pentru cetățenii satului Răuțel.

Galerie foto

  La 04 iunie în incinta  ÎMSP ,,Centrul de Sănătate Fălești”, din orașul Fălești, începând cu orele 8.00 a început donarea de sânge voluntară de către cetățenii din raion. Campania Națională de Promovare a donării de sânge voluntare este susținută și de conducerea raionului.

  Astăzi au fost invitați doritorii, oameni receptivi și bine dispuși să doneze sânge. Moldovenii fac acest act de binefacere cu plăcere gândindu-se că neapărat vor salva viața cuiva.  

  Printre donatorii voluntari au fost și Președintele raionului Domnul Viorel BABII, Domnii Vladimir TĂBÎRȚĂ și Roman RADU- vicepreședinți ai raionului. Constant numărul donatorilor de la an la an este în creștere. Populația raionului a înțeles cât de important este să doneze sânge și astăzi angajații din cadrul Consiliului raional Fălești, Inspectoratului de Poliție Fălești, S.A ,, Red Nord”, ÎMSP ,,Spitalul raional Fălești”, ÎMSP,, Centrul de Sănătate Fălești” și din cadrul primăriilor din raion.

  De menționat faptul, că cei mai mulți donatori de sânge au fost din localitatea Musteața în număr de 30 de persoane, act de binefacere susținut activ de Domnul Constantin CUIBARI, primarul satului Musteața. Pentru toți donatorii de sânge au fost înmânate pachete cu hrană procurate de Consiliului raional Fălești în sumă de 140 lei pentru fiecare.

  Campania de promovare  are drept scop creșterea gradului de conștientizare a populației asupra necesității donării voluntare de sânge pentru salvarea a milioane de vieți, cât și motivarea donatorilor să continue să doneze sânge și, totodată, să motiveze oamenii sănătoși se alăture și să devină donatori.

  Ne bucură faptul ca în ultimii ani numărul donatorilor de sânge este în creștere, ceea ce este un indicator foarte bun pentru sistemul de sănătate, astăzi sarcina pentru raion a fost de 70 persoane dar au donat sânge 89 persoane. Pentru viitor ne dorim ca lumea să nu fie indiferentă și să contribuie la donarea voluntară de sânge, astfel dăruind viață, dăruind speranță”.

Galerie foto