Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  Astăzi, 27 iunie curent, Domnul  Veaceslav Tambur, Vicepreședintele raionului a convocat în ședință operativă șefii direcțiilor, secțiilor și serviciilor din cadrul Consiliului raional, unde au fost prezentate  informațiile privind activitatea sudviziunilor subordonate Consiliului raional care s-au desfășurat în perioada săptămînii precedente 20.06.2022-26.06.2022, și planificarea activităților care urmează să se desfășoare  pe parcursul săptămînii curente 27.06.2022-03.07.2022.

 

Stimați făleșteni!

victime fascism   Astăzi, 22 iunie în Republica Moldova este marcată Ziua Comemorării Victimelor Fascismului. Această zi a fost instituită prin decret prezidenţial în anul 2002.

  La 22 iunie 1941 a început cel mai crâncen și sângeros război din istoria omenirii, cel de-al doilea război mondial.

  Peste 70 de milioane de oameni au murit, majoritatea dintre ei fiind civili, data de 22 iunie  fiind  una de-a dreptul zguduitoare pentru milioane de oameni, inclusiv pentru sute de mii de moldoveni care au plecat la război și nu s-au mai întors.

…Milioane de vieți curmate, crime în masă, acte de genocid, atitudine disprețuitoare față de drepturile și libertățile fundamentale  ale omului au fost consecințele acelui crud măcel. Omenirea s-a confruntat cu cele mai odioase acțiuni aducătoare de moarte și suferință.

  În această zi ne amintim și omagiem curajul și demnitatea eroilor țării noastre care au luptat și s-au jertfit pentru victorie. Acest eveniment trebuie să rămână în istorie ca un exemplu remarcabil de responsabilitate, sacrificiu, unitate și solidaritate pentru a garanta și proteja democrația, statul de drept, drepturile și libertățile fundamentale, precum și demnitatea umană.

  Vă urez tuturor multă sănătate, pacea mereu să domnească în familiile Dumneavoastră și pe acest pământ, să aveți bucurii de la cei dragi, un viitor cu multe realizări,  dar şi cu responsabilitate pentru urmașii noștri.

  Noi, urmașii lor, avem datoria sfântă  de a păstra pacea pe acest pământ, fiindcă numai pacea și înțelegerea asigură liniștea și progresul omenirii

  FIE CA AMINTIREA VICTIMELOR FASCISMULUI
  SĂ RĂMÎNĂ PE VECIE ÎN INIMILE NOASTRE!

Cu profund respect,
Veaceslav Tambur, Vicepreședintele raionului Fălești

20 06 2022  Astăzi, 20 iunie curent, Domnul  Veaceslav Tambur, Vicepreședintele raionului a convocat în ședință operativă șefii direcțiilor, secțiilor și serviciilor din cadrul Consiliului raional, unde au fost prezentate informațiile privind activitatea sudviziunilor subordonate Consiliului raional care s-au desfășurat în perioada săptămînii precedente 13.06.2022-19.06.2022, și planificarea activităților care urmează să se desfășoare  pe parcursul săptămînii curente 20.06.2022-26.06.2022.

  Ziua profesională a lucrătorului medical și a farmacistului, frumosul prilej organizat  astăzi, 17 iunie curent de  către personalul medical al IMSP ,,Centrul de Sănătate Fălești”.

Invitați de onoare ai evenimentului a fost Domnul Veaceslav TAMBUR, Vicepreședintele raionului, Domnul Iurie OSOIANU, șef  a IMSP ,,Spitalul raional Fălești”, Domnul Iurie BOBU, medic coordonator al Centrului de Sănătate Bălți, subdiviziunea Bălți.

  • ev-zlm_1
  • ev-zlm_2
  • ev-zlm_3

  Cu un cuvânt de felicitare pentru personalul medical  cu prilejul zilei profesionale a venit Domnul Veaceslav TAMBUR, Vicepreședintele raionului și Doamna Nina SCIASTLIVÎI, șef a  IMSP ,,Centrul de Sănătate Fălești”,  care au menționat despre importanța sărbătorii care o marcăm a treia duminică a lunii iunie, transmițându-le tuturor sănătate, realizări frumoase în plan personal și profesional.

  În cadrul evenimentului, cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge care o marcăm anual la data de 14 iunie, Doamna Nina Sceastlivîi a avut onoarea de a înmâna diplome ale  Ministerului Sănătății al Republicii Moldova , a Centrului Național de Transfuzie a Sângelui și a Consiliului raional pentru 6 persoane din raionul  Fălești,  cei mai activi donatori voluntari care au donat cu regularitate sânge/componente sanguine în cadrul  IMSP ,,Centrului de Sănătate Fălești  pe parcursul anului  curent.

  ,,Donarea de sânge  este un act de solidaritate. Donează sânge, salvează vieți”

  La cei 133 ani de la trecerea în neființă a marelui Eminescu,  astăzi 15 iunie, este ziua comemorării,  a-i aduce elogii şi a-l îmbrăţişa cu multe de flori.

  Cu acest prilej, astăzi a avut loc ora comemorativă dedicată poetului, cu genericul „Eminescu - promotor al dragostei de neam, țară, limbă”.

La activitate au fost prezenți conducerea raionului, funcționari publici, profesori, elevi, bibliotecari și alți iubitori de opera eminesciană.

  • em_1
  • em_2
  • em_3

  Cu un cuvânt despre valoarea și actualitatea creației sale, a venit președintele raionului Fălești, domnul Sergiu Fîntînă și directorul IP LT „Mihai Eminescu”, din orașul Fălești, Doamna Cristina Tambur.

  Au participat și elevii claselor a V-X-a din liceele din oraș cu un recital de poezie în memoria marelui poet.

  Cu o interpretare de cântec pe versurile lui Eminescu a evoluat doamna Maria Chiriac – Testemițeanu și Alexandra Calmațui, eleva clasei a X – a IP LT „Mihai Eminescu”, orașul Fălești.

  Activitatea a finisat cu depuneri de flori la monumentul marelui Eminescu.

  Recitiți-l în fiecare zi, în fiecare lună, în fiecare an pe Eminescu și o să descoperiți de fiecare dată, că nu ați dat de ultimul izvor al fântânii lui nemuritoare.

  Mai multe fotografii

  Astăzi, 13 iunie curent, Domnul Sergiu FÎNTÎNA, Președintele raionului a convocat în ședință operativă vicepreședinții raionului, șefii direcțiilor, secțiilor și serviciilor din cadrul Consiliului raional, unde au fost prezentate  informațiile privind activitatea subdiviziunilor subordonate Consiliului raional care s-au desfășurat în perioada săptămânii precedente 06.06.2022-12.06.2022, și planificarea activităților care urmează să se desfășoare  pe parcursul săptămânii curente 13.06.2022- 19.06.2022.

13 06 2022 113 06 2022 2

  La 1 iunie curent in orașul Fălești au început lucrările de reparație internă a Muzeului de Istorie și Etnografie ”Lazar Dubinovschi” din orașul Fălești,  efectuate de SRL „Danigasing” din satul Sarata Veche, raionul Fălești.

  Până la moment operatorul economic a comandat la producător confecționarea ușilor și ferestrelor, ce vor fi confecționate din furnir natural de stejar cu geam termopan conform formelor inițiale.

  În prezent se execută lucrări de demontare a pardoselii, tencuirea tavanelor și a pereților din toate cele 5 săli ale muzeului și demontarea corpurilor de iluminat.

6 7a

  În acest context, menționăm că noua pardoseala din lemn natural, montată va fi vopsită cu lacuri și vopsele pe baza de ulei, tot sistemul electric din interior urmează a fi schimbat, vor fi montate noi corpuri de iluminat, atât pe tavan, cat și pe perete pentru a asigura iluminarea mai eficienta a exponatelor.

  Lucrările de reparație fac parte din cadrul proiectului „Călător pe meridiane culturale” implementat de către Consiliul Județean Iași, Consiliul raional Fălești, Primăria Orașului Fălești si finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Comun România - Republica Moldova - 2014 - 2020.

Mai multe fotografii