Astăzi a avut loc conferința de lansare a proiectului „Eminescu – Univers Plastic”, desfășurată în sala de conferințe a Primăriei orașului Fălești. La frumosul eveniment au participat Domnul Valeriu Muduc, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Domnul Vadim Roșca, Președintele raional Fălești, Domnul Alexandr Severin, Primarul orașului Fălești și Doamna Osadța Mariana, șefa Direcției Generale Educație Fălești. Coordonatorul proiectului, Damian Furdui, a prezentat publicului etapele de desfășurare ale Taberei de Sculptură, ce se desfășoară în perioada 14–27 iulie 2025 în orașul Fălești. În cadrul taberei, 4 sculptori și artiști plastici vor realiza din piatră de travertin 4 sculpturi monumentale, inspirate din opera nemuritoare a lui Mihai Eminescu. Acestea vor fi amplasate ulterior în parcul din orașul Fălești, cartierul Victoria.
În cadrul conferinței, Președintele raionului, domnul Vadim Roșca, a menționat participanților despre implementarea proiectului și durabilitatea lui în domeniul culturii.
- Detalii
- Accesări: 32
La data de 16 iulie curent, în sala de ședințe a Consiliului raional Fălești a fost organizat un atelier de informare pentru comunicatorii autorităților publice locale, secretarii consiliilor locale din cadrul autorităților publice locale de nivelul II și I privind combaterea dezinformării prin comunicare eficienta, organizat de Transparency International Moldova de comun cu Secția Administrație Publică din cadrul Consiliului raional Fălești.
Formatori ai atelierului a fost doamna Elena Căpățînă, consultanță comunicare Transparency International și domnii Constantin Hareitdinov, verificator de fapte, jurnalist al ziarului ,,SP” și Ștefan Bejan, expert watchdog.
Scopul atelierului a fost consolidarea capacităților autorităților publice locale din raionul Fălești în comunicarea strategică cu publicul în contextul dezinformării și crizelor.
- Detalii
- Accesări: 44
Astăzi, 15 iulie 2025, în incinta Consiliului raional Fălești, au fost înmânate certificatele de absolvire a Cursului cu recunoaștere europeană „Manager de proiect – Fonduri Europene” pentru 21 de persoane, angajați ai instituțiilor publice din raioanele Fălești, Glodeni, Drochia și municipiul Bălți.
Cursul a fost organizat de furnizorul de formare profesională „FIATEST” SRL din București, iar certificatele au fost emise de Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC) din România, sub egida Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și Ministerului Educației.
Certificatele au fost înmânate de către Domnul Sorin Chiriță – lector principal, manager în atragerea de fonduri europene, consilier în dezvoltare urbană, Domnul Iurie Ciocan – președintele PSD România în Republica Moldova și de către Domnul Vadim Roșca – președintele raionului Fălești.
În urma participării la aceste cursuri, absolvenții au obținut competențe profesionale esențiale, precum: planificarea activităților de integrare a proiectelor în cadrul organizațiilor, elaborarea documentației necesare pentru managementul de proiect, managementul resurselor materiale și planificarea eficientă a acestora, precum și alte abilități specifice managementului de proiect.
Președintele raionului, Domnul Vadim Roșca, a felicitat toți absolvenții, urându-le mult succes în valorificarea noilor competențe pentru dezvoltarea comunităților locale.
Le aducem sincere mulțumiri domnilor Iurie Ciocan și Sorin Chiriță, fără de care nu era posibilă organizarea acestui curs.
- Detalii
- Accesări: 61
Cu binecuvântarea și în organizarea Eparhiei de Bălți și Fălești, la data de 15 iulie 2025, în incinta Mănăstirii de maici „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Călinești, s-a desfășurat un eveniment de profundă semnificație spirituală și culturală, Festivalul dedicat Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.
Manifestarea a reunit credincioși, preoți, oficialități locale și invitați de onoare, într-un spirit de unitate și recunoștință față de moștenirea lăsată de marele domnitor al Moldovei.
La eveniment a fost prezent și președintele raionului Fălești, domnul Vadim Roșca, care a transmis un mesaj de susținere pentru valorile istorice, identitate și religioase ale neamului nostru.
Mulțumim organizatorilor pentru efortul depus în păstrarea vie a memoriei Voievodului Ștefan cel Mare, simbol al credinței, dăruirii și verticalității.
- Detalii
- Accesări: 111
La data de 13 iulie curent, a avut loc cea de-a X-a ediție a evenimentului cu genericul „În ospeție la Movila Măgura”, un eveniment de suflet care aduce în prim-plan tradițiile, obiceiurile și gastronomia autentică a poporului nostru.
La activitate a fost prezent domnul Vadim Roșca, președintele raionului, care a menționat importanța evenimentului în scopul păstrării și promovării valorilor culturale locale.
Evenimentul a fost moderat de doamna Maria Galiț, primar al comunei Sărată Veche și domnul Vladimir Bejenari, primarul comunei Făleștii Noi, care au asigurat o desfășurare armonioasă a activităților și au contribuit la crearea unei atmosfere calde și ospitaliere.
În cadrul sărbătorii au participat activ colectivele artistice din mai multe raioane ale țării, care au prezentat cu mândrie tradițiile strămoșești, portul popular, cântecele și dansurile folclorice, dar și diversitatea gastronomiei locale, adevărate comori ale identității noastre naționale.
Ediția din acest an a reconfirmat dorința comunităților de a valorifica moștenirea culturală și de a consolida legăturile dintre localități prin evenimente care ne unesc și ne inspiră.
- Detalii
- Accesări: 34
Stimați făleșteni!
Anual la 06 iulie, Republica Moldova marchează Ziua victimelor stalinismului, când se comemorează cea de-a doua operațiune de deportări staliniste care au avut loc în noaptea din 5 spre 6 iulie 1949. Se împlinesc 76 de ani de la acele evenimente tragice pentru întreaga noastră națiune.. al doilea cel mai mare val de deportări, al moldovenilor în Siberia de gheață. Este ziua de doliu pentru comemorarea băștinașilor noștri, părinților, fraților și surorilor noastre, pagină istorică dureroasă. Nu se cunoaște o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma acestui tip de represiune, estimările ridicându-se la câteva sute de mii de persoane deportate.
Dar rămâne, de datoria noastră să cunoaștem trecutul şi de a transmite către generațiile în creştere să cinstim memoria victimelor acestui regim, să fim recunoscători celor care au pătimit.
Menționăm, că peste 35.000 de persoane, majoritatea femei și copii, au fost trimiși în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice, precum Siberia sau Kazahstan. Conform datelor oficiale, în ziua de 6 iulie 1949, au fost deportate în Siberia 11.293 de familii din Moldova sau peste 35 mii de oameni . Sursele neoficiale afirmă că aceste cifre nu reflectă întreaga proporție a dramei moldovenilor, deoarece numărul victimelor deportărilor a fost calculat reieșind din 3 membri ai familiilor. Se știe, însă, că au fost ridicate familii cu 7-8 și chiar 14 copii. După alte surse, cele 11.293 de familii reprezentau 35.796 persoane, din care 9.864 bărbați, 14.033 femei și 11.889 copii. Familii distruse se ascund în spatele acestor cifre şi rapoarte seci ale deportărilor-crime împotriva umanităţii.
Amintim, că cele trei valuri de deportări în noaptea de 12-13 iunie 1941 cea mai mare parte a persoanelor din categoriile menţionate a fost deportată din RSSM (19 575 persoane, inclusiv 5 033 arestate şi 14 542 deportate) . Acest val este considerat primul de această anvergură. Un al doilea val, a avut loc în noaptea de 5-6 iulie 1949, operaţia de deportare în masă "Iug" (din limba rusă, "Sud"), fiind deosebit de dureroasă. Mii de familii au fost destrămate, vieţile oamenilor neînsemnând nimic pentru autorităţi. În total au fost arestate şi trimise în Siberia 11 606 familii, adică 34 763 persoane, dintre care 9 233 bărbaţi, 13 702 femei, 11 828 copii. Cel de-al treilea val, operaţia de deportare în masă „Sever" (din limba rusă, "Nord") s-a început la ora 4 în dimineața zilei de 1 aprilie 1951 şi s-a terminat la ora 20:00 în aceiași zi. Conform ordinelor sovietice, au fost ridicate şi îmbarcate în vagoane 723 familii, per total 2 617 oameni (808 bărbaţi, 967 femei, 842 copii).
Ne dorim ca astfel de evenimente tragice să nu se mai repete niciodată.
Vie amintire victimelor deportărilor staliniste.
Cu compasiune,
Vadim ROȘCA, Președintele raionului Fălești
- Detalii
- Accesări: 56
Astăzi, 1 iulie curent, în incinta Palatului raional de cultură „Mihai Volontir” din orașul Fălești, s-a desfășurat Târgul Locurilor de Muncă Vacante, eveniment organizat de Direcția Ocuparea Forței de Muncă Fălești în parteneriat cu Consiliul raional Fălești.
La deschiderea oficială a târgului a participat domnul Vadim ROȘCA, președintele raionului Fălești, care a subliniat importanța unor astfel de inițiative pentru comunitate, menționând că „evenimentele de acest gen reprezintă o șansă reală pentru toți cei aflați în căutarea unui loc de muncă – o oportunitate de a cunoaște ofertele disponibile și de a interacționa direct cu angajatorii din raion”.
Participanții la târg au avut ocazia să afle detalii despre oportunitățile de angajare existente în regiune și să discute direct cu reprezentanții companiilor. La eveniment, au fost prezenți 13 agenți economici, care au oferit informații despre posturile vacante disponibile în cadrul organizațiilor lor, precum și materiale informative referitoare la activitatea întreprinderilor respective.
Evenimentul a contribuit la consolidarea legăturii dintre angajatori și potențialii angajați și a demonstrat încă o dată importanța colaborării instituțiilor publice cu mediul de afaceri pentru sprijinirea ocupării forței de muncă în raionul Fălești.
- Detalii
- Accesări: 171