Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

Consiliul raional Fălești

Reflecții asupra vizitei Guvernului în teritoriu

„Nu-ți fie teamă că înaintezi prea încet.
Teme-te dacă te oprești”

 Provocările impuse de schimbările din societate la etapa actuală solicită eficientizarea permanentă a activității sistemului de administrare, orientându-se spre satisfacerea necesităților cetățenilor plasând omul în centrul priorităților.

 Inițiativa Domnului Pavel Filip, prim-ministrul republicii Moldova, de a organiza ieșirile Guvernului în teritoriu vine să confirme această realitate.

 Pentru raionul Fălești data de 22 iunie a fost un eveniment, o zi de muncă de intensitate deosebită, un dialog constructiv pe verticală între cetățenii raionului , Administrația publică locală și administrația publică centrală.

 Această inițiativă a contribuit la consolidarea societății, demonstrând că atunci când încrederea se găsește la nivel înalt, comunicarea este simplă, instanță și eficientă; la identificarea problemelor stringente, dar și oferirea de soluții – prerogativa promovată de la bun început de Guvernul Pavel Filip.

 Prezența în fiecare primărie a unui reprezentant a Guvernului însoțit de un colaborator al Consiliului raional ne-au ajutat să ne convingem de competențele profesionale a acestora, dar și de faptul că cunosc problemele, și sunt aproape de grijile oamenilor.

 Astfel unii primari au opinat:

  • În cadrul vizitei la toate instituțiile publice din teritoriu au avut loc întrevederi cu cetățenii, moment plăcut și important  pentru discuții între reprezentantul administrației publice centrale  și cetățenii  care au evidențiat unele probleme cu care se confruntă.  Reprezentantul Guvernului a manifestat o atitudine grijulie față de cetățeni prin faptul că deja au început unele soluționări ale problemelor  abordate cu insistență chiar a doua zi, 23.06.2018 , cu reveniri,  cu apeluri telefonice în concretizarea problemei în detaliu în scopul soluționării cît mai urgente. 
  • Am fost modești în a ridica multe probleme, că cunoaștem situația reală din țară și multe posibilități de a soluționa toate problemele e imposibil, dar sperăm că unica noastră problemă se va soluționa cu aportul financiar al Guvernului Republicii Moldova.
  • Aș aprecia vizita reprezentantului Guvernului în comuna noastră cu un calificativ de nota zece. Domnul a manifestat o atitudine modestă față de cetățeni, foarte explicit si transparent , chiar pe loc a elucidat unele probleme care au fost ridicate. Pe viitor  a dat asigurări că se va implica în măsura posibilităților  în soluționarea problemelor  ce țin de competență . 
  • O zi în teritoriu a fost un dialog bun  și direct cu cetățenii. Publicul a ramas uimit de capacitățile profesionale de care a dat dovadă reprezentantul Guvernului în teritoriu. Una din problemele abordate precum renovarea edificiului Oficiului Poștal , în urma vizitei a început a fi soluționată  la insistența Domnului Ministru. 
  • Cu referire la vizita membrilor Guvernului în teritoriu este un model bun și necesar de implementat în mediul rural. Însă ca prima dată a fost foarte reușit și util, anume prin faptul că este un început de dialog direct cu cetățenii, față în față cu problemele cotidiene. Domnul Ministru a fost deschis în discuții cu cetățenii fapt care i-a îndemnat să fie receptivi la orice problemă.
  • În cadrul vizitei s-a discutat despre problemele de sănătate, probleme cu care se confruntă toată comunitatea și mai ales cetățenii care suferă de boli de cancer și invalizii. Oamenii aveau toți carnetele medicale personale  care  în cadrul întrevederii  au exprimat unele nedumeriri cu referire la prescripțiile medicilor sau asigurarea cu medicamente, în contextul căreia reprezentantul Guvernului le-a acordat asistență  în domeniu ,  lăsând la fiecare persoană câte o carte de vizită în caz de  situații neplăcute.
  • Vizita a fost un lucru bun atât pentru cetățeni cât și pentru angajații instituțiilor publice din teritoriu, ceva constructiv pentru societate care ne unește să lucrăm în echipă atât nivelul central cât și cel local, pentru un singur scop – administrare eficientă și transparentă pentru cetățeni.
  • Ar fi necesar ca vizita în teritoriu să dureze cel puțin o zi pentru familiarizarea mai în detaliu a problemelor cetățenilor. Cu referire la soluționarea tuturor problemelor ridicate în teritoriu așteptăm conlucrare și implicare. Timpul aflării în teritoriu a fost foarte scurt.
  • Pentru viitor ar fi bine să organizăm o ședință comună cu reprezentanții mediului de afaceri și cetățenii raionului.

 Cred că efectul acestei zile va fi determinat de problemele care vor fi soluționate.

 Și dacă autoritatea e făcută din competența recunoscută și nepărtinirea de care știi să dai dovadă, Dragi colegi să muncim pentru autoritate și să nu uităm că dorința știe să găsească și mijloacele care o aduc la îndeplinire.

 Galerie foto