Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  1. Salariile profesorilor au crescut de la 1 septembrie 2017. Lefurile dascălilor au fost majorate cu peste 11 la sută. Decizia a fost luată în iulie 2017 de Guvern, în urma discuțiilor premierului Pavel Filip cu reprezentanţii sindicatelor. PDM va determina creșterea salariilor la tot personalul sistemului de educație cu 50 – 100% în următorii 4 ani.
  2. Republica Moldova va beneficia de finanțare adițională în valoare de 10 milioane de dolari pentru proiectul „Reforma Învăţământului în Moldova”. Guvernul a aprobat în aprilie 2018 un proiect de lege privind ratificarea Acordului de finanţare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare, semnat la Chișinău, la 12 martie 2018. Implementarea acordului va permite continuarea reformelor în domeniul educației, pentru îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei învăţământului primar şi secundar general. În particular, mijloacele vor fi utilizate pentru modernizarea infrastructurii şcolare – dotarea a 160 de instituţii de învăţământ cu laboratoare şcolare şi echipament IT, precum și dotarea a 100 de școli cu materiale şi echipament necesar pentru instruirea elevilor cu dizabilități și cu cerințe educaționale speciale.
  3. Ministerul Educației a lansat la începutul anului 2018 o nouă reformă a învățământului primar, gimnazial și liceal – care schimbă esențial condițiile de lucru a dascălilor dar și urmărește crearea unui mediu de instruire mult mai favorabil pentru elevi. Principalele acțiuni pentru remedierea situației în domeniul educației vor avea în vedere 5 aspecte concrete: 1) Reforma curriculară; 2) Debirocratizarea procesului de raportare; 3) Repartizarea normei didactice; 4) Reevaluarea procesului de optimizare a școlilor; 5) Asigurarea mijloacelor financiare pentru cursurile de formare continuă.
  4. Guvernul a oprit procesul de închidere a școlilor cu un număr mai mic de elevi. în foarte multe localități, părinții sunt oarecum nemulțumiți de modul în care sunt transportați copiii la școli. Sunt îngrijorați de faptul că copiii, având în vedere că sunt dependenţi de transport, nu reușesc să se alimenteze la timp și în modul necesar să participe la orele extrașcolare, la activitățile extracurriculare, tot foarte importante pentru elevi. Guvernul preconizează să redeschidă o școală primară în satul Țepilova, raionul Soroca, şi o școală primară în satul Fârlădeni, raionul Hâncești. De la întâi septembrie preconizează redeschiderea unei clase primare în satul Bolohan, Orhei
  5. În circa 2 ani a determinat modernizarea capitală a peste 350 de grădinițe și școli frecventate de peste 32 mii de copii, în total vor fi modernizate nu mai puțin de 600 de instituții preșcolare și școlare. Copii sunt educați în condiții foarte bune iar costurile de menținere a acestor obiective au scăzut considerabil.