Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

 Forumul Economic Regional Nord s-a desfășurat la 30 noiembrie curent  la Edineț. Evenimentul a fost organizat de  MIEPO, în parteneriat cu Ministerul Economiei și Infrastructurii și Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM) unde a reunit circa 400 de participanți, printre care investitori locali, întreprinderi active, producători și exportatori, finanțatori, asociații de business, precum și reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale , reprezentanți ai consiliilor  raionale din regiunea de Nord, primari și reprezentanți ai secțiilor economie, ODIMM, CCI, ADR Nord, ANSA, AIPA.

 Pentru participanții forumului,cu  noul concept de cooperare dintre autoritățile publice centrale, locale și mediul de afaceri a venit Domnul Octavian CALMÎC, Viceprim-ministrul, ministrul economiei și infrastructurii al Republicii Moldova, care a menționat că dezvoltarea regională durabilă este una din politicile cele mai importante şi cele mai complexe pe care și le-a propus Guvernul pentru dezvoltarea regiunilor țării.

 La forumul economic a participat și Doamna Iraida Bînzari, președintele raionului, vicepreședinții raionului, reprezentanți din cadrul autorității publice locale de nivelul I și II și agenții economici din raionul Fălești.

 Agenda evenimentului a cuprins 2 peneluri de informare  privind potențialul economic al regiunii de dezvoltare nord, instituții și instrumente de sprijin al antreprenorilor, o sesiune de întrebări și răspunsuri cu reprezentanții din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Serviciul Vamal, Serviciul Fiscal, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură și un atelier de lucru în Parcul Industrial ,,Edineț”.

 Scopul evenimentului a fost extinderea platformei Moldova Business Week în regiuni, așa încât aceasta să ofere soluții pentru mediul de afaceri local în ceea ce privește accesarea finanțărilor, atragerea investițiilor, creșterea competitivității și a comerțului pe piețele externe, dar și un cadru de transmitere a mesajelor Guvernului către autoritățile publice locale de a-și sincroniza acțiunile cu reformele de business implementate și a fi mai receptive la dificultățile antreprenorilor.

 Programul forumului a oferit participanților informații privind accesarea programelor de finanțare din bugetul național și extern, atât pentru autorități publice, cât și pentru antreprenori, instrumentele de asistență pentru dezvoltarea afacerilor ale instituțiilor publice locale (consilii raionale, primării, ADR- uri etc.) și naționale (MIEPO, ODIMM, AIPA ș.a).

 La finalul evenimentului, participanții au adresat întrebări reprezentanților Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Serviciului Vamal, Serviciului Fiscal, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură. Problemele și propunerile antreprenorilor vor fi analizate și transmite Guvernului pentru soluționare.

 Forumul Economic Regional Nord face parte din seria de evenimente de afaceri regionale organizate de MIEPO în parteneriat cu Ministerul Economiei și Infrastructurii și AOAM în perioada noiembrie 2017 – martie 2018.

Galerie foto