Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

Un inedit eveniment a adunat câteva sute de oameni în sala Palatului raional de Cultură „Mihai Volontir” din orașul Fălești, în dimineața zilei de 17 iunie, unde s-a desfășurat Festivalul Național al Dinastiilor de Familie „La Izvorul Osoiencilor”. Festivalul este organizat de Consiliul raional Fălești, Secția raională Cultură și Turism, primăria comunei Horești, Organizaţia Obştească „Horeştenii”, surorile Osoianu cu susţinerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

 Parada portului popular a dat start frumosului eveniment. Toți participanții și-au demonstrat frumoasele straie naționale - simbol reprezentativ al valorilor autentice ale patrimoniului cultural.

 Anul curent, fiind la a V-a ediţie, festivalul a găzduit 9 dinastii şi ansambluri de familie din raion şi republică : Brodesco– s.Țînțăreni,raionul Telenești,  Botneriuc – Romanciuc – s.Cașunca, raionul Florești, Harea – s.Suhuluceni, raionul Telenești, Cornilov-Donica – s.Mateuți, raionul Rezina, Doni – s.Brăviceni, raionul Orhei, Tonu – s.Bardar, raionul Ialoveni, Munteanu – s. Paicu, raionul Cahul, Bolocan – s.Pleșeni, raionul Cantemir, Țaranu – s.Albinețul Vechi, raionul Fălești.

 Oaspeții de onoare ai evenimentului au fost Monica Babuc, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării și Tudor Colac, etnograf, folclorist și cercetător științific al Academiei de Științe a Moldovei.

 Cu un mesaj de salut către participanți și oaspeți a venit Doamna Iraida Bînzari, președintele raionului,  care a remarcat, că activitățile pe care le desfășurăm au un deosebit sens și o deosebită însemnătate. Valorile unui popor rămân a fi zestrea veșnică a neamului. Unitatea poporului nostru  se caracterizează prin aleasă diversitate națională, la care vin să clădească an de an toți cei care se află la festival, și în primul rând protagoniștii acestui eveniment – Surorile Osoianu. Arta are o menire deosebită de a uni și nu a dezbina.

 În cadrul evenimentului au fost vernisate expoziţiile de artă populară a celor 18 meşteri şi creatori populari invitaţi din republică şi raion. vizitatorii au savurat frumuseţea creaţiilor în diferite genuri: broderie artistică, arta dantelei, confecţionarea costumelor populare, macrame,  prelucrarea artistică a lemnului, împletitul în fibre vegetale (lozie) ş.a.

 Mai bine de patru ore formaţiile artistice au prezentat  în scenă adevărate comori – repertoriu artistic şi port popular care reprezintă baştina folclorică. Invitaţi speciali în cadrul festivalului au fost Ioana Căpraru, artista a poporului, Iurie Sadovnic, artist al poporului. Evenimentul a culminat cu evoluarea Surorilor Osoianu

 Ediţia actuală a fost foarte generoasă în premii şi cadouri. Celor 10 colective artistice participante li s-au decernat diplome de laureat, cadouri şi premii din partea Consiliului raional Făleşti și a Secției Cultură și Turism. Totodată și meșterii populari au primit diplome de participare și premii bănești din partea Consiliului raional.

 Evenimentul care a derulat în această zi de duminică a contribuit cu certitudine la susţinerea şi promovarea dinastiilor şi ansamblurilor de familie, propulsarea folclorului tradiţional şi identităţii naţionale. 

Galerie foto