Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

 

Bazele tehnologiilor moderne de producere a răsadurilor de legume

Circa 60 de legumicultori din raionul Făleşti s-au întrunit în ziua de 22 februarie în centrul raional pentru a participa la un seminar cu tema „Bazele tehnologiilor moderne de producere a răsadurilor de legume”. Seminarul a fost organizat de Direcţia raională Agricultură, Alimentaţie, Relaţii Funciare şi Cadastru în parteneriat cu Prestatorul de Servicii Asociaţia Obştească „Centrul de Consultanţă Agricolă din Făleşti” ACSA.

Dl Petru Balan, şeful Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie şi dl Ion Iordachi coordonator de proiect ACSA au relevat, că în ultimii ani a scăzut ponderea producţiei legumicole în raion. Dacă în perioada sovietică în localităţile raionului se produceau circa 15 mii tone legume anual, actualmente cifra s-a diminuat pînă la aproximativ 5 mii tone. S-a stopat exportul. Recolta produsă a fost realizată pe piaţa internă în acest an. Asemenea situaţii au avut loc şi în anii trecuţi. Pentru ca produsele legumicole să fie competitive pe piaţa externă e nevoie de respectat nişte rigori tehnologice de producere a legumelor. În raionul Făleşti actualmente nu există producători mari de legume, care ar îndestula unităţile de transport de mare tonaj ce exportă aceste recolte. Asemenea cerinţe nu pot fi îndeplinite incorpore de legumicultorii din satul Taxobeni, raionul Făleşti, deoarece se atestă diverse soiuri şi lipsa calibrării.

Seminarul a fost moderat de către dl Petru Vizitiu, coordonator de proiect ACSA Ungheni, specia-list în agricultură. Discursul oaspetelui s-a axat pe aşa aspecte precum: pregătirea seminţelor şi a materialului săditor pentru producerea răsadurilor de legume, pregătirea şi amenajarea terenului protejat, substraturile nutritive pentru producerea răsadurilor de legume, metode de producere a  răsadurilor pentru cultivarea legumelor în sol deschis şi teren protejat, sistemul de măsuri pentru protecţia plantelor în perioada de producere a răsadurilor, pregătirea răsadurilor pentru plantare etc.

Au fost oferite unele sfaturi la achiziţionarea şi utilizarea seminţelor.

Dînsul s-a referit la compoziţia amestecurilor nutritive folosite la producerea răsadului de tomate, ardei şi vinete, varză, castraveţi etc. Deosebit de polarizantă a fost şi informaţia ce revărsa lumină la indicii de calitate a răsadurilor de legume.

  

Participanţii la seminar au adresat numeroase întrebări. Precizăm, că un asemenea seminar a fost posibil de organizat graţie susţinerii financiare a proiectului RISP – 2.

Sursă „patria mea”