Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  În perioada 8-12 mai curent pe strada pietonală din orașul Fălești a fost inaugurată a XI-a ediţie a expo – târgului  universal „Primăvara la Fălești”.

  Evenimentul este organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, filiala Bălți în colaborare cu Consiliul raional Fălești și primăria orașului Fălești.

  Scopul expo–târgului  este demonstrarea realizărilor întreprinderilor autohtone – participante, crearea unui spaţiu favorabil pentru schimbul de experienţă, dar și pentru consolidarea şi menţinerea dialogului public – privat viabil  de a susţine şi promova întreprinzătorii din republică cît și din raionul Fălești, contribuind la extinderea pieţii interne şi celei externe, de a familiariza consumatorii locali cu produsele şi serviciile autohtone.

  În cadrul expo – târgului sunt expuse mărfuri şi produse  autohtone de înaltă calitate, pentru orice gust şi la preţuri accesibile.

  La ediţia curentă a expo-târgului participă agenţi economici din raionul Fălești: fabrica de vinuri SA ”Mold-Nord”, SRL V.T.V. Nord cu produse de patiserie, Asociatia Apicultorilor din Fălești cu un asortiment bogat de miere naturală de albine, meşteri populari din cadrul Centrului de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Eleonora Găină” or. Fălești, precum și agenți economici din municipiile Bălţi şi Chişinău, oraşele Drochia, Comrat, raioanele  Rîşcani, Dondușeni, Briceni, Nisporeni, Edineț.

  Mai multe fotografii

  Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea și prosperitatea în rândul europenilor. Ziua Europei este o sărbătoare a păcii și unității în Europa, dedicată istoriei unui continent care a dăruit un model de cultură și de civilizație, de solidaritate, de dialog și de colaborare pentru binele comun.

  Cu un mesaj de salut pentru participanții la eveniment a venit Domnul Tudor PALADI, Președinte interimar al raionului Fălești și Domnul Ion BUZINSCHI, șef adjunct a Oficiului Teritorial Bălți a Cancelariei de Stat.

  Cei care au evoluat pe scena din parcul  central din orașul Fălești au fost copilașii din Instituția de Educație Timpurie nr. 6, Ansamblul de dansuri populare ,,Făleșteanca'',  Ansamblul de dans ,,Favorit”, copii din Instituția de Educație Timpurie nr. 5,  Ansamblul de dansuri populare a Palatului raional de Cultură ,,Mihai Volontir”,  micuții din Instituția de Educație Timpurie nr.12, Ansamblul Vocal ,,Crescendo” și Instituția de Educație Timpurie nr. 10.

  Pe final de activitate  publicul a rămas în compania Orchestrei de muzică populară ,,Păunaș”, a Palatului raional de Cultură ,,Mihai Volontir” din orașul Fălești.

  Mai multe fotografii

  Ziua de 9 Mai semnifică pentru întreaga istorie a omenirii pagină remarcabilă, care răvășește răni adânci a trecutului și încununează multe amintiri despre cei care și-au dorit un viitor pașnic. Anume în această zi marcăm Ziua Victoriei, eveniment care au ca scop informarea publicului despre realitățile istorice, cât și promovarea valorilor umane.

  Cu acest prilej, Consiliului raional, conducerea raionului a organizat activitatea consacrată aniversării a 79-a a Zilei Victoriei și a comemorării Eroilor căzuți pentru Independența Patriei

  Ziua comemorativă s-a desfășurat la complexul memorial ,,Gloriei Militare”, unde a început cu parastasul întru pomenirea tuturor ostașilor duși în lumea fără de întoarcere va fi oficiată de către Protoiereul  Mitrofan Ioan  Pelin, parohul  bisericii Sf. Dumitru din Gara Fălești.

  La activitate au participat Domnul Tudor Paladi, președintele interimar al raionului Fălești, Domnul Alexandru Severin, primarul orașului Fălești, Domnul Ion Buzinschi,  reprezentantul Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, funcționarii publici din cadrul autorităților publice locale, elevi și profesori din cadrul instituțiilor de educație.

  Mesaje de mulțumire pentru activitatea  eroică a fost transmis de către Domnii Tudor PALADI, președintele interimar a  raionului, Alexandru SEVERIN, Primarul orașului Fălești, Ion BUZINSCHI, șef adjunct al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat,  Domnul Valeriu BOBU, Președintele Asociației raionale a Veteranilor de Război și  ai Muncii și un mesaj al tinerei generații a fost transmis de  Vladimir PROCOPOV, elev al IP LT „A. Pușchin” din orașul Fălești.

  Activitatea a continuat cu un recital de interpretate de elevii din cadrul instituțiilor de educație din oraș.

  Întru amintirea celor căzuți pentru PACE, în scopul de a imortaliza lecțiile dure, scrise cu sânge, pe care le-a oferit întregii omeniri cel de-al doilea Război Mondial, a urmat un minut de reculegere și depunerea de flori.

  Mai multe fotografii

  Domnul Tudor PALADI, președintele interimar a raionului a convocat astăzi în ședință șefii direcțiilor, secțiilor și a serviciilor din cadrul Consiliului raional, în cadrul căreia s-au discutat despre planul de activitate a subdiviziunilor pentru săptămâna curentă.

  În context, domnul Tudor PALADI, președintele interimar  a menționat despre organizarea și desfășurarea activităților prilejuite de Ziua Comemorării eroilor căzuți pentru apărarea Patriei și Ziua Europei care se vor desfășura la data de 09 mai orele 09:00 și orele 10.

  Vineri, 26 aprilie 2024, în cadrul unei vizite de documentare și în contextul realizării studiului de fezabilitate pentru proiectul de restabilire a rețelelor de irigare din satul Călinești, reprezentanții grupei de proiect din Fondul francez de dezvoltare în persoana doamnei Christien Oriol - specialist internațional de mediu social, Amandine Savey - inginer de proiect, Pantea Valentin -  președintele AUAI „Pădurea Domnească”, primarul satului Călinești doamna Ala Procopciuc au avut o întrevedere cu vicepreședinții raionului domnii Tudor Paladi, Oleg Savva, și șeful SAA Valeriu Motelica.

  În cadrul discuțiilor, s-au abordat subiecte legate de evaluarea impactului social și de mediu, efectele secetelor hidrologice care afectează an de an producția agricolă și s-a argumentat  necesitatea investițiilor în restabilirea sistemelor de irigare, care este unul din factorii de sporire a productivității din agricultură și  fără care nu poate fi vorba de competitivitate, de venituri sporite pentru locuitorii din mediul rural, de contracarare a factorilor de risc în agricultură. Părțile au fost unanime în ideea că restabilirea sistemelor de irigare are o importanță strategică pentru asigurarea securității alimentare a Republicii Moldova.

  La final vicepreședintele raionului  domnul Tudor Paladi a informat oaspeții despre proiectele aflate în implementare la etapa actuală privind aprovizionarea satelor cu apă potabilă și a subliniat importanța studiului, cu privire la estimările ce țin de aspectele ale acestui proiect, în special a celor legate de reglementare, pentru a conferi siguranță și claritate pentru potențialii utilizatori de apă.

  Astăzi, 26 aprilie, comemorăm veteranii care au participat la lichidarea  tragediei  nucleare din 26 aprilie 1986, avaria de la Cernobîl…

  La complexul memorial ,,Aleea Eroilor”, la monumentul eroilor căzuți la datorie, lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl  s-a desfășurat activitatea  unde au participat conducerea  raionului, a primăriei orașului Fălești, reprezentantul Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, participanți de la lichidarea avariei de la Cernobîl, funcționarii publici din cadrul autorităților publice locale, elevi și profesori din cadrul instituțiilor de educație.

  Mesaje de  mulțumire pentru activitatea  eroică a veteranilor de la Cernobîl a fost transmise de către  conducerea raionului Domnii Tudor PALADI, Vicepreședintele raionului, Alexandru SEVERIN, Primarul orașului Fălești, Ion BUZINSCHI, șef adjunct al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, Burlacu Maria locuitoare a satului Răuțel văduva participantului de la lichidarea avariei de la Cernobîl Vladimir Burlacu care în discursul dumnealor au menționat, că cu prețul propriei vieți și sănătății au salvat sute de mii de alte vieți omenești, cuvinte de apreciere pentru sacrificiul la acele operațiuni, la acea catastrofă unde s-a luptat fără arme și fără echipamente speciale. Au răsunat cântece și poezii din partea: elevei Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, Bianca-Victoria MARIŢ, elevii Liceului Teoretic „Alexandr Pușkin”, Nichita RURAC și Artiom MOSCAL și eleva Liceului Teoretic „Ion Creangă” Vitalina NOROC.

  Reamintim că acum 38 de ani de la tragedia provocată de catastrofa care s-a produs la Centrala nucleară de la Cernobîl, a afectat o mare parte a lumii.  Constatăm, cu regret, că acea tragedie a provocat pierderi umane similare războaielor. Milioane de oameni au fost expuși la radiații și și-au distrus viețile

  La final de activitate a urmat  minutul de reculegere și depunere de flori în memoria eroilor căzuți la datorie, lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl.

  Mai multe fotografii