Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  La data de 03 octombrie în sala de ședințe a Consiliului raional a avut loc un dialog public ,, CAPACITY4EU Societatea civilă pentru integrarea Moldovei în UE’’.

  La eveniment au participat, domnii Vadim ROȘCA, președintele raionului, Vladislav KULMINSKI, director executiv Institutul pentru Inițiative Strategice, Mihai MOGÎLDEA, vice director Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Eremei PRISEAJNIUC, expert în politici publice și doamna Tatiana NISTORICA, membru al Consiliului Economic al Primului ministru, președinte al Alianței pentru Lanțul Valoric Ecologic din Moldova.

  Scopul întrunirii a fost de a crera perspective de viitor pentru transformarea democratică în Republica Moldova, de a lucra pentru apropierea în continuare de Uniunea Europeană și de a oferi oportunități educaționale reprezentanților societății civile.

  La data de 03 octombrie curent în sala de ședințe a Consiliului raional a avut loc sesiunea de instruire în domeniul securității cibernetice, destinată reprezentanților autorităților publice locale. 

  La eveniment au participat domnii Vadim ROȘCA, președintele raionului, Sergiu Fîntîna, vicepreședintele raionului, Mihai DANȚIȘ, cyber expert Ega și doamna Natalia SPÎNU, director, Institutul European de Studii Politice din Moldova.

  Scopul instruirii a fost intersecția critică dintre securitatea cibernetică și procesele electorale, cu accent pe identificarea provocărilor, riscurilor și a celor mai bune practici pentru a asigura integritatea și siguranța alegerilor, protejarea sistemelor electorale pentru garantarea reprezentativității, transparenței pentru asigurarea unei democrații funcționale.

Pe 27 septembrie 2024 a avut loc conferința de diseminare și încheiere a proiectului „Bugetare mai transparentă și incluzivă în Moldova: implicarea cetățenilor activi și a tinerilor din trei municipii în formarea bugetării și transferul de experiență în alte municipii din Moldova”, implementat de IDIS ”Viitorul” și Agora Central Europe, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe.

În cadrul conferinței, cu un cuvânt de salut a venit Liubomir Chiriac, manager de proiect, director executiv IDIS „Viitorul”, Adam Pinos, șef adjunct al Misiunii, consilier pentru probleme politice, Ambasada Republicii Cehe în Republica Moldova (TBC) și Vojtěch Černý, manager de proiect, Agora Central Europe, Republica Cehă.

Conferința a întrunit circa 30 de reprezentanți ai administrațiilor publice locale atât primării cât și consilii raionale, împărtășind din experiența lor în menținerea nivelului de transparență. Conform studiului realizat de către IDIS „Viitorul”, s-a determinat care sunt top 5 cele mai transparente raioane pe anul 2022. Astfel raioanele: Strășeni, Soroca,  Fălești,  Cahul și  Cimișlia sunt considerate primele cinci cele mai transparente regiuni din țară. În acest context primele cinci cele mai transparente localități sunt: mun. Bălți, mun. Chișinău, or. Telenești, or. Fălești și or. Cimișlia.

Raportul de monitorizare realizat de IDIS ”Viitorul” cuprinde activitatea administrației publice locale din 59 de unități administrativ-teritoriale din Republica Moldova (31 raioane, 39 de orașe și 20 cele mai mari sate/comune). Localitățile au fost evaluate și clasate în conformitate cu nouă zone (criterii de transparență) și 53 de indicatori: accesul la informație, participarea în procesul decizional, achizițiile publice, administrarea proprietății publice, bugetarea, resursele umane, etica profesională și conflictul de interese, serviciile sociale, investițiile, întreprinderile municipale și participarea în societățile comerciale.

Punctajul maxim pentru administrația unei localități, incluzând toate zonele a fost de 100 de puncte. Conform raportului realizat, cele mai transparente localități sunt mun. Bălți (79 puncte), mun. Chișinău (65 puncte), orașul Telenești (57 puncte), orașul Fălești (49 puncte) și orașul Cimișlia (47 puncte). Referitor la raioane, cele mai transparente s-au dovedit a fi raionul Strășeni (75 puncte), raionul Soroca (59 puncte), raionul Fălești (58 puncte), raionul Cahul (57 puncte) și raionul Cimișlia (55 puncte).

  Astăzi, 26 septembrie curent în sala de ședințe a Consiliului raional a avut loc o ședință de lucru unde au participat vicepreședinții raionului domnii Sergiu FÎNTÎNA și Oleg SAVVA, domnul Ion BUZINSCHI, șef adjunct al Oficiului teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, domnul Vasile ȘARBAN, Secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și agenții economici din sectorul agrar.

  Scopul vizitei a fost stabilirea dificultăților cu care se confruntă producătorii agricoli în activitatea lor, impactul negativ al schimbărilor climatice asupra sectorului agricol cît și identificarea soluțiilor privind depășirea problemelor acumulate. Astfel, domnul Șarban a inițiat o rundă de discuții cu participanții, pe subiectul surselor de finanțare și subvenționare ale producătorilor agricoli, pentru a identifica provocările actuale cu care se confruntă agricultorii și soluțiile optime pentru susținerea sectorului agricol.

  În cadrul discuțiilor agricultorii au declarat că recolta este diminuată considerabil, urmare a condițiilor climaterice nefavorabile. În acest sens, părțile au discutat despre metodele de redresare a situației din sectorul agricol.

  Totodată s-a accentuat că condițiile de eligibilitate a HG 644/2024 din 11.09.2024 cu privire la alocarea mijloacelor financiare și aprobarea modului de repartizare a acestora (ajutor financiar pentru fermierii afectați de situațiile excepționale cu caracter natural din anul 2024) și LP 240/2024 din 13.09.2024 cu privire la unele măsuri de sprijin pentru fermieri în legătură cu seceta din anul 2024 au lăsat marea majoritate a agricultorilor fără de facilitățile stipulate în aceste documente.

  În cadrul ședinței agenții economici au menționat și despre provocările din sector, și suport  necesar în depășirea acestora, accentuîndu-se despre prețurile exagerate a pieselor de schimb la unele tipuri de tehnică agricolă și produse de uz fitosanitar comparativ cu țările vecine.

  Ministerul Agriculturii și Industiei Alimentare este în proces de identificare a soluțiilor și măsurilor de sprijin pentru fiecare agricultor care a fost afectat de sceta și arșița din anul 2024.

19 septembrie 2024, Fălești – Prim-ministrul Dorin Recean a discutat, astăzi, cu autoritățile publice locale și serviciile desconcentrate din raionul Fălești despre importanța conlucrării dintre aleșii locali și autoritățile publice centrale pentru continuarea dezvoltării satelor și îmbunătățirea condițiilor de viață la nivel local.

Premierul a asigurat primarii că disponibilitatea mai multor fonduri pentru dezvoltare le va asigura diverse posibilități de a îmbunătăți lucrurile la nivel local și i-a îndemnat să-și sporească capacitățile de elaborare și implementare a proiectelor. „Datorită fondurilor europene, reușim împreună să modernizăm țara și să construim Europa aici, la noi acasă. Trebuie să rămânem uniți în calea pe care o parcurgem, pentru ca satele și orașele noastre să se dezvolte, iar oamenii să trăiască mai bine. Doar împreună putem transforma Moldova într-o țară europeană, prosperă și sigură pentru toți cetățenii săi”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

În raionul Fălești,  prin intermediul programului „Satul European”, au fost deja realizate 15 proiecte, în valoare totală de circa 53,6 milioane de lei. De asemenea, alte 9 proiecte, cu un buget total de 3,4 milioane de lei, au fost implementate prin programul „Satul European Expres”. Este vorba despre construcția sistemelor de apeduct și canalizare, instalarea iluminatului stradal eficient și termoizolarea clădirilor publice, amenajarea terenurilor sportive și de joacă. 

La ședința cu prim-ministrul, aleșii locali din raionul Fălești au sugerat și alte segmente pe care autoritățile trebuie să-și concentreze eforturile, menționând dificultățile cu care se confruntă la nivel de comunități. 

Cea mai actuală și stringentă problemă rămâne necesitatea finalizării construcției apeductului Prut-Fălești. Prin intermediul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, au fost alocate circa 59 milioane de lei în acest scop, iar în prezent se elaborează un raport de expertiză la sonde. Șeful Guvernului a menționat, în context, că este esențială și exploatarea rațională a apei și administrarea eficientă a bazinelor acvatice, inclusiv pentru irigarea culturilor agricole cu valoare adăugată înaltă.

De asemenea, este necesară reabilitarea stației de epurare Fălești, a sistemului de canalizare, dar și reparația mai multor drumuri locale. Dialogul s-a mai referit la modalitățile de creștere a veniturilor proprii ale administrației publice locale, precum și la modul de gestionare a problemei clădirilor comerciale neexploatate și a caselor abandonate.

În perioada următoare, în raionul Fălești, urmează să fie investite alte aproape 60 de milioane de lei pentru a realiza cele 18 proiecte, desemnate câștigătoare în cadrul ediției din acest an a Programului „Satul European”.

Sursa : https://gov.md/ro/content/premierul-dorin-recean-la-sedinta-cu-autoritatile-publice-locale-din-raionul-falest

      Astăzi 13 septembrie curent, domnul Vadim ROȘCA președintele raionului s-a deplasat la șantierul din satul Navîrneț unde se desfășoară lucrările “Lucrările de reparație a drumului L-247 “Fălești-Pînzăreni Noi-Năvîrneț”.

      Amintim, că în urma licitației privind achiziția publică prin metoda Licitație Deschisă care a avut loc la data de 26 iulie 2024, cu privire la “Lucrările de reparație a drumului L-247 “Fălești-Pînzăreni Noi-Năvîrneț” învingătorul licitației a fost recunoscut întreprinderea S.A. „Drumuri - Bălți”. Astfel la data de 29 august 2024, între Consiliul raional Fălești  în calitate de Beneficiar pe de o parte și S.A „Drumuri - Bălți”,  a fost semnat contractul de antrepriză nr. 24 din 29 august 2024, suma contractului constituind 6 640 015,65 lei, inclusiv 1 106 669,28 TVA. La moment sunt efectuate lucrări de reparație.