Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  Luni, 22 iulie curent satul Făleștii Noi, a fost gazda celei de-a IX-a ediție a Sărbătorii Câmpenești „În ospeție la GAL Movila Măgura”, sub genericul „Pâinea – gustul tradiției”. Evenimentul a reunit zeci de oameni entuziaști, hotărâți să promoveze și să valorifice tradițiile și obiceiurile moldovenești.

  Evenimentul a fost organizat de Asociația Grupul de Acțiune Locală ,,Movila Măgura" în parteneriat cu Consiliul raional Fălești, Direcția Generală Educație și Cultură și Primăria comunei Făleştii Noi, unde a participat domnul Vadim ROȘCA, președintele raionului, Domnul Tudor PALADI, vicepreședintele raionului, doamna Mariana OSADȚA, șef Direcția Generală Educație și Cultură.

  Festivalul organizat de Asociația Grupul de Acțiune Locală ,,Movila Măgura", a adus în centrul atenției diverse tipuri de pâine tradiționale din Moldova, alături de o bogată expoziție de produse tradiționale. Vizitatorii au avut ocazia să se bucure de un spectacol folcloric impresionant și să participe la un târg al producătorilor locali, care au prezentat bunuri, gustări, haine și meșteșuguri populare.

  Printre momentele de referință ale evenimentului s-au numărat expozițiile de produse tradiționale și spectacolele prezentate de artiști amatori din raionul Fălești, membri ai Asociației GAL „Movila Măgura”, precum și artiști amatori din alte localități. 

  De asemenea, oaspeții speciali ai ediției din acest an au fost Igor Cuciuc și Maria Darie, din Jud. Iași, România, care au încântat publicul cu interpretările lor.

  Au fost acordate premii pentru cea mai frumoasă expoziție de copturi tradiționale, prin care a fost recunoscut talentul și efortul localnicilor.

  Mai multe fotogafii

  Astăzi, 15 iulie curent în sala de ședințe a Consiliului raional s-a desfășurat un atelier de instruire cu genericul ,,Dezinformare în bază de gen,,.  Activitatea a fost organizată de Institutul de Raportare a Păcii și războiului  de comun cu secția administrație publică, unde au participat funcționari publici din cadrul secțiilor și direcțiilor Consiliului raional și asistenții sociali din cadrul Direcției Asistență Socială, Protecție a Familiei și Copilului din cadrul Agenției Teritoriale de Asistență Socială ,,Nord Vest,,.

  În cadrul întrunirii, Doamna Lilia Zaharia-Cravcenco, director executiv, Transparency International-Moldova a menționat despre fenomenul dezinformării care în prezent este unul extrem de periculos.

 Astăzi 05 iulie curent în cadrul Consiliului raional Fălești  a avut o întrevedere de lucru a Președintelui raionului domnul Vadim ROȘCA și președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) domnul Sergiu HAREA.

 La întîlnire au participat și vicepreședinții raionului domnul Tudor PALADI și domnul Sergiu FÎNTÎNA, Directorul filialei Camerei de Comert Bălți, doamna Galina CODIȚĂ, secretarul Consiliului raional doamna Oxana MĂRGINEANU și primarii comunei Fălești Noi domnul Vladimir BEJENARI și a comunei  Sărata Veche doamna Maria GALIȚ.

 Scopul întrunirii a fost semnarea unui Acord de Cooperare care prevede că Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova  de comun cu  Consiliul Raional,vor organiza evenimente de susținere a mediului de afaceri din regiune, cum ar fi: expo-târgul producătorilor locali, dar și vor asigura participarea acestora la evenimente organizate la nivel național și internațional.

 Totodată, în cadrul evenimentului au fost discutate mai multe probleme printre care rezolvarea finalizării și punerii în funcțiune a apeductului magistral Prut-Fălești necesar pentru aprovizionarea cu apă a localităților raionului și identificarea potențialilor investitori pentru dezvoltarea afacerilor în raionul Fălești.

 Consiliul raional și-a manifestat interesul în comun cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova care vor crea condiții favorabile mediului de afaceri, astfel contribuind la dezvoltarea social- economică a raionului.

 Mai multe fotografii

  Astăzi 04 iulie curent în sala de ședințe a Consiliului raional la invitația președintelui raionului domnul Vadim ROȘCA, tinerii jucători de fotbal din cadrul Școlii Sportive Fălești, care au participat în cadrul turneul internațional pentru copii și tineret Golden Sand's Summer Cup 2024, ce a avut loc în orașul Varna din Bulgaria, au fost decernați cu diplome de merit în semn de profundă recunoștință și  înaltă apreciere  pentru promovarea imaginii raionului la nivel internațional în domeniul sportului, pentru clasarea pe locul II  și X la Turneul Internațional la Fotbal ,,Summer Cup Albena 2024’’

  Menționăm, că în perioada 23-29 iunie 2024, echipele de fotbal ale categoriilor de vârstă 2014 și 2012-2013, ghidate de antrenorii iscusiți ai ȘSCJ Fălești, domnii Vladimir Cojocari și Robert Turava, au avut marea onoare de a participa la turneul internațional pentru copii și tineret Golden Sand's Summer Cup 2024, ce a avut loc în orașul Varna din Bulgaria. Juniorii fotbaliști ai școlii sportive Fălești au demonstrat determinare și pasiune, luptând aprig și arătând că sunt capabili să concureze cu echipe puternice.

  Eforturile lor au fost răsplătite cu trofee și poziții fruntașe în clasament, aducând mândrie orașului Fălești. Echipa antrenată de Vladimir Cojocari, participând pentru prima oară la un astfel de turneu, s-a clasat pe locul 10, în timp ce echipa lui Robert Turava a reușit să obțină locul 2. Aceste rezultate subliniază încă o dată importanța antrenamentului sistematic și a efortului maxim pentru obținerea performanțelor dorite.

  Aducem sincere mulțumiri organizatorilor acestui minunat turneu, care contribuie esențial la dezvoltarea și promovarea tinerei generații, fiind adevărați promotori ai educației profesionale a tinerilor fotbaliști.

  Mai multe fotografii

  Astăzi 04 iulie curent, Domnul Vadim ROȘCA, Președintele raionului a convocat într-o ședință de lucru primarii orașului, satelor și comunelor din raion.
  Întrunirea a avut loc în sala de ședințe a Consiliului raional, în agendă fiind incluse chestiunile privind:
- inițierea și desfășurarea procedurilor de achiziție inclusiv achizițiile de valoare mică.
  Raportor: Alexandr PRODAN, specialist principal Secția Economie în cadrul Direcției Generale Finanțe și Economie.
- cadrul normativ de mediu și aspecte ce țin de elaborarea regulamentelor locale de mediu.
  Raportor: Pavel CAZACU, avocat, AO EcoContact.
- prevenirea și combaterea răspândirii buruienii ,, Ambrozia,, pe teritoriul raionului.
  Raportor: Irina BOGDAN, specialist principal pe probleme funciare și consolidarea terenurilor agricole în cadrul secției Agricultură și Alimentație.
- proiectele investiționale de apă ți canalizare din teritoriul administrat și instalațiile de încălzire pe bază de cărbune instalate în clădirile publice.
  Raportor: Tudor PALADI, vicepreședintele raionului.
  La data de 03 iulie curent, la inițiativa Misiunii OSCE în Republica Moldova a avut loc ședința de lucru a Comisiei teritoriale pentru combaterea traficului de ființe umane. Comisia a fost convocată de către vicepreședintele raionului domnul Tudor Paladi, unde a întrunit toți membrii comisiei în prima ședință unde a participat și reprezentanții Misiunii OSCE, doamna Viorelia Rusu.
  Recent, prin dispoziția președintelui raionului domnul Vadim ROȘCA a fost aprobată componența comisiei Teritoriale pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane, în conformitate cu prevederile art. 9 din Legea nr. 241/2005 Privind prevenirea și combaterea traficului de ființe umane.
  Scopul Misiunii a fost identificarea provocărilor și practicile pozitive în activitatea Comisiilor teritoriale, ulterior Misiunea OSCE în Moldova va formula recomandări pentru eficientizarea activității și îmbunătățirii cadrului normativ ce reglementează activitatea Comisiilor teritoriale.
  Activitatea a contribuit la implementarea Programului pentru prevenirea și combaterea traficului de ființe umane 2024-2028.

  Astăzi 02 iulie curent în incinta Casei de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri din orașul Fălești a avut loc un seminarul de instruire organizat de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova cu tematica ,, Protecția social- economică și juridică a membrilor de sindicat prin prisma aplicării în practică a ultimilor modificări legislative,,

  La semenarul de instruire au fost invitați dar și membri de sindicat, angajați din diverse domenii precum domeniul educației, administrație publică, sănătate, ordine publică și cultură.

  Cu un cuvînt de salut pentru participanți a venit președintele raionului Fălești, domnul Vadim ROȘCA, doamna Silvia VOLOȘCIUC, reprezentant CNSM în raionul Fălești, iar ca formatori ai seminarului au fost domnul Eugen COVRIG, șef al Departamentului juridic a CNSM și doamna Polina FISTICANU, șefă a Departamentului protecție social- economică a CNSM.