Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI reamintește cetățenilor importanța respectării măsurilor de siguranță în zonele de agrement, precum și în timpul activităților desfășurate în aer liber.
Tradițional, de 1 mai, mulți aleg să petreacă această zi în natură. Pentru a preveni incidentele, incendiile și alte situații de risc, specialiștii vin cu un set de recomandări pentru cei care preferă odihnă la iarbă verde, picnicuri sau frigărui. În acest sens pompierii și salvatorii recomandă:
Reguli privind aprinderea focului:
• Aprinderea grătarilor, rugurilor şi focurilor de tabără este indicată doar în locuri special amenajate.
• Se recomandă utilizarea grătarelor metalice și supravegherea continuă a flăcărilor.
• Pentru evitarea arsurilor sau a izbucnirii unui incendiu, nu este permisă utilizarea lichidelor ușor combustibile la aprinderea focului.
• Este interzisă aprinderea focului în apropierea pădurilor, a vegetației uscate sau a materialelor combustibile.
• Aruncarea chibriturilor și a chiștoacelor de țigară nestinse în preajma ariilor forestiere și a zonelor de agrement este interzisă.
• Adulții nu trebuie să permită copiilor să se joace cu chibrituri, lemne, cărbuni sau cu focul aprins.
Un alt aspect important îl reprezintă dotarea cu mijloace de stingere. Pentru a interveni rapid în caz de necesitate, cetățenii sunt rugați să aibă la îndemână apă, nisip sau un stingător.
La plecare, este obligatoriu ca focul să fie stins complet, pentru a preveni izbucnirea incendiilor, mai ales în zonele forestiere.
În cazul în care activitățile în aer liber se desfășoară pe malurile bazinelor acvatice din țară, salvatorii îndeamnă adulții să fie vigilenți și să supravegheze atent minorii. Părinții și cei care au în grijă copii nu trebuie să le permită intrare în apă.
Toate deșeurile rămase în urma activităților de picnic trebuie strânse și depozitate în locuri special amenajate, pentru protejarea mediului și menținerea curățeniei în zonele de agrement.
În situații de risc, cetățenii sunt rugați să apeleze numărul unic de urgență 112.
- Detalii
- Accesări: 25
La data de 30 aprilie curent, în comuna Obreja Veche, s-au desfășurat aplicații la protecția civilă, în conformitate cu planul de activitate a Protecției Civile pentru anul 2025 aprobat de către Domnul Vadim ROȘCA, Președintele comisiei situații excepționale a raionului Fălești.
Genericul evenimentului a fost măsurile organelor de conducere și a formațiunilor medicale a primăriei comunei Obreja Veche în caz de cutremur de pământ, contaminări cu elemente radioactive și ninsori abundente.
Scopul instruirii a fost punerea în practică de către formațiunile medicale, a efectivului de comandă a primăriei la organizarea și aplicarea măsurilor de prevenire și combatere a cazurilor de cutremur de pământ, contaminări cu elemente radioactive și ninsori abundente pe teritoriul comunei Obreja Veche.
- Detalii
- Accesări: 75
La data de 16 aprilie curent, pe teritoriul Societății cu Răspundere Limitată ,,Idea Moda’’ din orașul Fălești, s-au desfășurat aplicații la protecția civilă, în conformitate cu planul de activitate a Protecției Civile pentru anul 2025 aprobat de către Domnul Vadim ROȘCA, Președintele comisiei situații excepționale a raionului Fălești.
Scopul instruirii a fost punerea în practică de către formațiunile medicale, a efectivului de comandă a Societății cu Răspundere Limitată ,,Idea Moda’’ la organizarea și aplicarea măsurilor de prevenire și combatere a cazurilor de cutremur de pământ, contaminări cu elemente radioactive și incendii.
- Detalii
- Accesări: 44
La data de 28 martie curent, în comuna Pompa s-au desfășurat aplicații la protecția civilă, în conformitate cu planul de activitate a Protecției Civile pentru anul 2025 aprobat de către Domnul Vadim ROȘCA, Președintele comisiei situații excepționale a raionului Fălești.
Genericul evenimentului a fost măsurile organelor de conducere și a formațiunilor medicale a primăriei comunei Pompa în caz de cutremur de pământ, contaminări cu elemente radioactive și ninsori abundente.
Scopul instruirii a fost punerea în practică de către formațiunile medicale, a efectivului de comandă a primăriei la organizarea și aplicarea măsurilor de prevenire și combatere a cazurilor de cutremur de pământ, contaminări cu elemente radioactive și ninsori abundente pe teritoriul comunei Pompa.
- Detalii
- Accesări: 115
Astăzi, 12 martie curent, în sala de ședințe a Consiliului raional a avut loc ședința comisiei Situații Excepționale. Ședința a fost convocată de către Domnul Vadim ROȘCA, președintele comisiei situații excepționale, în scopul examinării chestiunilor privind:
- asigurarea securității antiincendiare în perioada primăvara - vara anului 2025.
Raportor: Nicolae Salamandîc, șef Serviciu Prevenție al secției Situații Excepționale Fălești
- organizarea și desfășurarea acțiunilor de primăvară privind salubrizarea și amenajarea localităților raionului.
Raportor: Artiom Soroca șef - interimar al Inspecția pentru Protecția Mediului Fălești.
- reparația și întreținerea fântânilor și a izvoarelor.
Rudîc Fiodor, specialist pe problemele Protecției Civile, Secția Administrație Publică.
- procurarea termovizorului destinat pentru intervenția pompierilor în caz de incendii.
Rudîc Fiodor, specialist pe problemele Protecției Civile, Secția Administrație Publică.
- acordarea ajutorului financiar cetățenilor care au suferit în urma incendiilor caselor de locuit.
Rudîc Fiodor, specialist pe problemele Protecției Civile, Secția Administrație Publică.
- Detalii
- Accesări: 121
Astăzi, 20 februarie curent, în sala de ședințe a Consiliului raional a avut loc ședința comisiei Situații Excepționale. Ședința a fost convocată de către Domnul Vadim ROȘCA, președintele comisiei situații excepționale, în scopul examinării chestiunilor privind:
- restaurarea și păstrarea adăposturilor Protecției civile pe teritoriul raionului.
Raportor: Nicolae Salamandîc, șef Serviciu Prevenție al secției Situații Excepționale Fălești.
- asigurarea formațiunilor Protecției civile cu echipament de serviciu.
Raportor: Fiodor RUDÎC, specialist pe problemele protecției civile, secția Administrație publică.
- crearea punctelor de transmitere a echipamentului special a Protecției civile în primăriile raionului
Raportor: Fiodor RUDÎC, specialist pe problemele protecției civile, secția Administrație publică.
- disciplina în domeniul Protecției civile a raionului.
Raportor: Lilia Antoci, șef secția Situații Excepționale Fălești
- acordarea ajutorului financiar cetățenilor care au suferit în urma incendiilor caselor de locuit.
Raportor: Fiodor RUDÎC, specialist pe problemele protecției civile, secția Administrație publică.
- Detalii
- Accesări: 158