Dezvoltarea economiei și susținerea mediului de afaceri
- Economia Moldovei a avut o creștere de circa 4% și în 2017, și în 2016.
- Recolta de grâu în 2017 a fost de 1,1 milioane tone - cea mai mare producție din 1990 încoace.
- Exporturile Moldovei au crescut puternic anul trecut. În 2017, exporturile au fost cu 18% mai mari decât în 2016. În ianuarie-aprilie 2018 cu 28,7% față de aceeași perioadă din 2017, însumând $878,1 mln.
- Au crescut încasările la buget. În lunile ianuarie – mai 2018, încasările la buget au crescut cu 19,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. În cifre absolute, au fost încasate 6,6 miliarde lei sau cu 1,08 mlrd mai mult
- În 2016, timp de 6 luni de zile, s-a impus un moratoriu al controalelor de stat la firme, pentru a elimina mita și corupția în cadrul controalelor.
- A fost redusă birocrația în Moldova. În 2016 și 2017 s-au eliminat în total peste 60% din actele permisive (numărul lor a scăzut de la 416 la 149).
- Aceste 149 de acte permisive vor fi eliberate prin intermediul „Ghișeului unic” electronic
- S-a adoptat legea parcurilor industriale în domeniul IT (tehnologia informației), care prevede un impozit unic pentru firme de 7%. În parcul IT Moldova deja sunt înregistrați peste 160 de rezidenți, cu vânzări planificate pentru 2018 de 1,4 miliarde lei, inclusiv firme din Bălți, Cahul, Edineț, Lipcani, Strășeni și Ialoveni.
- În 2017 au fost reparați circa 190 de kilometri de drumuri naționale. De asemenea, peste 400 de kilometri de drumuri se află în curs de reabilitare cu ajutorul partenerilor externi.
- Detalii
- Accesări: 1730
- Domenii de subvenționare
- Stimularea investițiilor pentru procurarea tehnicii şi utilajului agricol convențional
- Stimularea investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare
- Stimularea investiţiilor pentru înfiinţarea, modernizarea şi defrișarea plantaţiilor multianuale, inclusiv a plantaţiilor viticole şi a plantaţiilor pomicole
- Stimularea creditării producătorilor agricoli de către băncile comerciale şi instituțiile financiare nebancare
- Stimularea investiţiilor pentru utilarea şi renovarea tehnologică a fermelor zootehnice
- Stimularea investiţiilor pentru procurarea echipamentului de irigare
Stimularea investiţiilor pentru producerea legumelor şi a fructelor pe teren protejat
- Îmbunătățirea şi dezvoltarea infrastructurii rurale
- Stimularea mecanismului de asigurare a riscurilor în agricultură
- Susținerea promovării şi dezvoltării agriculturii ecologice
- Servicii de consultanta şi formare
- Stimularea constituirii şi funcționării grupurilor de producători agricol
- Stimularea investiţiilor pentru consolidarea terenurilor agricole
- Stimularea activităților de promovare pe piețele externe
În anul 2017, în adresa Instituției Publice „Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură” (AIPA) au parvenit în total 7800 de cereri pentru obţinerea subvenţionării domeniilor nominalizate .
- Detalii
- Accesări: 1737
Programul Pare 1+1
PARE 1+1 este un program guvernamental și prevede finanțarea afacerilor sub formă de granturi de până la 250 de mii de lei. Beneficiari pot fi peroanele care au muncit în străinătate sau rudele acestora de gradul întâi.
Fiecare leu investit din remitențe este suplinit de către stat cu un leu în formă de grant.
Până în prezent, statul a finanțat prin intermediul Programului de atragere a transferurilor de peste hotare în economie "Pare 1+1" peste 1000 de întreprinderi. Dintre acestea, 600 sunt afaceri noi create.
Beneficiarii programului au creat 4000 de locuri de muncă și au investit în economia Republicii Moldova 700 de milioane de lei.
În 2018, peste 160 de emigranți moldoveni vor beneficia de finanțare nerambursabilă în cadrul Programului de atragere în economie a transferurilor bănești de peste hotare” Pare 1+1”. În acest scop, statul va aloca 40 de milioane de lei.
Programului de atragere a transferurilor bănești de peste hotare în economie "Pare 1+1" a fost lansat în 2010.
- Detalii
- Accesări: 1647
- Salariile profesorilor au crescut de la 1 septembrie 2017. Lefurile dascălilor au fost majorate cu peste 11 la sută. Decizia a fost luată în iulie 2017 de Guvern, în urma discuțiilor premierului Pavel Filip cu reprezentanţii sindicatelor. PDM va determina creșterea salariilor la tot personalul sistemului de educație cu 50 – 100% în următorii 4 ani.
- Republica Moldova va beneficia de finanțare adițională în valoare de 10 milioane de dolari pentru proiectul „Reforma Învăţământului în Moldova”. Guvernul a aprobat în aprilie 2018 un proiect de lege privind ratificarea Acordului de finanţare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare, semnat la Chișinău, la 12 martie 2018. Implementarea acordului va permite continuarea reformelor în domeniul educației, pentru îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei învăţământului primar şi secundar general. În particular, mijloacele vor fi utilizate pentru modernizarea infrastructurii şcolare – dotarea a 160 de instituţii de învăţământ cu laboratoare şcolare şi echipament IT, precum și dotarea a 100 de școli cu materiale şi echipament necesar pentru instruirea elevilor cu dizabilități și cu cerințe educaționale speciale.
- Ministerul Educației a lansat la începutul anului 2018 o nouă reformă a învățământului primar, gimnazial și liceal – care schimbă esențial condițiile de lucru a dascălilor dar și urmărește crearea unui mediu de instruire mult mai favorabil pentru elevi. Principalele acțiuni pentru remedierea situației în domeniul educației vor avea în vedere 5 aspecte concrete: 1) Reforma curriculară; 2) Debirocratizarea procesului de raportare; 3) Repartizarea normei didactice; 4) Reevaluarea procesului de optimizare a școlilor; 5) Asigurarea mijloacelor financiare pentru cursurile de formare continuă.
- Guvernul a oprit procesul de închidere a școlilor cu un număr mai mic de elevi. în foarte multe localități, părinții sunt oarecum nemulțumiți de modul în care sunt transportați copiii la școli. Sunt îngrijorați de faptul că copiii, având în vedere că sunt dependenţi de transport, nu reușesc să se alimenteze la timp și în modul necesar să participe la orele extrașcolare, la activitățile extracurriculare, tot foarte importante pentru elevi. Guvernul preconizează să redeschidă o școală primară în satul Țepilova, raionul Soroca, şi o școală primară în satul Fârlădeni, raionul Hâncești. De la întâi septembrie preconizează redeschiderea unei clase primare în satul Bolohan, Orhei
- În circa 2 ani a determinat modernizarea capitală a peste 350 de grădinițe și școli frecventate de peste 32 mii de copii, în total vor fi modernizate nu mai puțin de 600 de instituții preșcolare și școlare. Copii sunt educați în condiții foarte bune iar costurile de menținere a acestor obiective au scăzut considerabil.
- Detalii
- Accesări: 1757
Medicamente compensate:
În noiembrie 2015, a fost majorată rata de compensare până la 70 la sută pentru patru grupuri de medicamente antihipertensive.
În octombrie 2016, a fost completată lista medicamentelor compensate cu încă 65 de titluri.
În octombrie 2016, în premieră, au fost compensate într-un cuantum de o 100 de procente medicamentele pentru toți copiii. Până în octombrie 2016, medicamente compensate erau eliberate doar copiilor de până la cinci ani.
În iulie 2017, lista medicamentelor compensate a fost extinsă cu încă 12 denumiri internaționale comune.
Prețuri medicamente:
În octombrie 2016, prețurile la 160 medicamente au scăzut cu 40% (aproape jumătate).
Salarii lucrători medicali:
Guvernul întreprinde măsuri pentru a asigura medicii cu salarii decente. Din 1 iulie 2016, a fost implementat un nou mecanism de salarizare pentru angajații instituțiilor medicale publice, încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală. Ca urmare, salariul s-a dublat pentru unele categorii de medici. Lefurile au crescut și pentru lucrătorii medicali cu studii medii de specialitate. Totodată, din 1 aprilie 2018 salariile personalului medical au fost indexate cu 3,7 la sută. Din 1 ianuarie 2018, a crescut cu 10 la sută salariile pentru 120 de mii de bugetari din domeniul sănătății și asistenței sociale. Binevenit este și programul "Prima Casă", care va permite lucrătorilor medicali să-și cumpere locuințe.
- Detalii
- Accesări: 1712