Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

La 5 mai 2016, în orașul Fălești a fost organizată etapa raională a Festivalului-concurs internaţional de creaţie literar-artistică pentru elevii români de pretutindeni “Moştenite din Străbuni”. 

Acest eveniment a avut ca scop conservarea şi promovarea tradiţiilor cultural-spirituale, stimularea tinerelor talente din domeniul literaturii române, artelor, artizanatului, folclorului, publicisticii avînd la bază acordul de parteneriat cu Fundaţia Civică “Gheorghe Asachi” din Ucraina.

 

Deschiderea festivalului a avut loc la monumentul lui Mihai Eminescu, unde orchestra de fanfară a Școlii de muzică a intonat imnul festivalului “Veghează Ștefan la hotar”. A urmat parada portului popular, iar copiii s-au deplasat în coloana la Palatul de Cultură. Aici s-a desfășurat proba de foc  pentru secțiunile “Artizanat”, “Arte plastice”, “Creație literară”. Participanții de la secțiunea “Jurnalism” au monitorizat cele desfășurate și au făcut un reportaj la finele festivalului.

 

Proba de foc pentru secțiunea “Etno-folclor” a avut ca participanți cinci ansambluri:  “Picături muzicale”, Gimnaziul “ S. Moraru”, Obreja Veche; “Lazarelul” Gimnaziul Falestii Noi; “Stejărel” Gimnaziul Chetris; “Sinzîiencile”, Gimnaziul “E. Coseriu”, Catranic și ansamblul etno-folcloric din Gimnaziul “D. Cantemir”, Pîrlița.

Festivalul s-a încheiat cu un recital al interpreților de muzică populară: frații Veaceslav și Ion Bînzari, Gerghina Gușulei, Ștefania Pîrlea, Eugenia Cimborovici Teodoreanu.

Cîștigătorii Festivalului-concurs “Moștenite din Străbuni” sunt:

-         secțiunea “Creație literară”: Lupuşor Ana-Maria, clasa XI-a, Liceul Teoretic “M. Eminescu”, Fălești.

-         secțiunea “Artizanat”: Marcu Constantin, clasa XII-a, Liceul Teoretic “Gh. Vrabie”, Călinești.

-         secțiunea “Arte Plastice”: Dreglea Mihaela, clasa XI-a, Liceul Teoretic “M. Eminescu”, Fălești.

-         secțiunea “Etno-folclor”: ansamblul “Stejărel”, Gimnaziul Chetriș.

-         secțiunea “Jurnalism”: Șorunga Mirela, clasa VIII-a, Gimnaziul “E. Coșeriu”, Catranîc.

Mai multe fotografii aici