Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

În comuna Lețcani, județul Iași, Romania a fost creat Parcul Agroindustrial TransAgropolis. El are scopul de a încuraja si dezvolta marketingul producției agricole si a bunelor practici in domeniul agrar in regiunea transfrontaliera RO-UA-RM. Construcția parcului respectiv a devenit realitate gratie proiectului „TRANSAGROPOLIS Transfrontier Agribusiness Support”, finanțat de Uniunea Europeana (3 milioane de Euro) in cadrul Programului operațional Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 si Consiliul Județean Iași (2,8 milioane de Euro).

Partenerii proiectului au fost comuna Lețcani, județul Iași, pe teritoriul căreia a fost creat parcul, consiliile raionale Fălești si Ungheni, Republica Moldova, Administrația Regionala de stat Vinita, Ucraina, Direcția Agricultura a județului Iași, Universitatea de Științe Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”, Iași, Romania

Obiectivele proiectului au fost dezvoltarea unei infrastructuri de marketing agricol, crearea unei rețele de afaceri transfrontaliere in sectorul agrar, facilitarea comercializării producției agricole in regiunea de frontiera prin intermediul Parcului Agroindustrial TransAgropolis si in scopul îmbunătățirii  performantelor economice in arealul transfrontalier Iași-Fălești-Ungheni, Vinita

Obiectivele investiționale au constat in crearea spatiilor pentru linii de procesare a produselor agricole, spații pentru prezentare și vânzări,  Centrul de sprijin al afacerilor pentru fermierii si antreprenorii agricoli din Romania (județul Iași), Republica Moldova (raioanele Fălești si Ungheni si Ucraina (Regiunea Vinita).

Cu prilejul finisării proiectului pe data de 29 septembrie la Iași a avut loc workshopul cu genericul „Parteneriat transfrontalier pentru Dezvoltarea afacerilor din agricultură”. La el au participat partenerii de proiect, instituțiile implicate la realizarea lor, fermieri si antreprenori agricoli. Din raionul Fălești au participat dl Victor Cimpoieș, coordonator proiect, directorul Centrului de Cooperare Transfrontaliera, Integrare Europeana si Atragere a Investițiilor, Vasile Cireș, directorul societăților cu răspundere limitata „Logofat Prim” si „Heuvelland” din satul Logofteni, Anton Revenco, conducătorul Gospodăriei Țărănești „Revenco Anton” din satul Horești.

În cadrul workshopului Dl Victor Cimpoieș a venit cu prezentarea “Raionul Fălești, oportunități de cooperare si comercializare a producției agricole”, iar dl Vasile Cireș a prezentat comunicarea “Producerea produselor ecologice animaliere si problemele la comercializare ale lor” si a organizat o degustare a cașcavalului de Logofteni, ce s-a bucurat de mare succes.

La finele evenimentului a avut loc o conferința de presă privind finalizarea proiectului si Parcului Agroindustrial TransAgropolis in cadrul căreia Victor Cimpoieș  a venit cu o trecere in revista a rezultatelor proiectului in raionul Fălești.                                                           

Deci, fermierii din raioanele Fălești si Ungheni au oportunitatea de a-si păstra producția agricola gratuit in celulele de răcire ale Parcului Agroindustrial TransAgropolis si a o comercializa in Romania si alte tari ale Uniunii Europene.

Informații suplimentare: Centrul de Cooperare Transfrontaliera, Integrare Europeana si Atragere a investițiilor, persoana de contact: Victor Cimpoieș, Tel.: +373 259 24252.