Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  Întreaga suflare românească, toți iubitorii de poezie comemorează zilele acestea 135 de ani de când Mihai Eminescu a urcat la cer, devenind Stea.

  La Biblioteca Publică Raională, care îi poartă cu cinste numele, un grup de copii, cititori fideli, au adus un pios omagiu poetic și muzical celui care „ ... a izbutit a găsi frumosul, fără a imita pe nimeni”, vorba lui B. P. Hașdeu. Ne-am aplecat și noi, resemnați, să descoperim iară și iară, răsărind strălucitoare dintre cuvinte, steaua Eminescu! Despre Eminescu s-au scris sute de cărți! Se pare că despre Eminescu s-a spus totul, dar totuși fiecare generație află noi frumuseți poetice și se redescoperă pe sine!

  Cu un cuvânt despre valoarea și actualitatea creației sale, a venit dl Vadim Roșca, președintele raionului Fălești. La eveniment a participat, dna Mariana Osadța, șefa Direcției Generale Educație și Cultură, dna Rovena Dvorschi, șefa adjunctă Direcției Generale Educație și Cultură, dna Tatiana Paladi, șefa Secției Cultură și Turism din cadrul DGEC.

  Mai multe fotografii

  Fiecare popor își are tradițiile și obiceiurile sale, care îi definesc esența, năzuințele și speranțele. Pentru poporul nostru, Mărțișorul are o semnificație aparte – e simbolul vieții, al dragostei și purității, care ne aduce sentimentul reînnoirii și al speranțelor. Fiind remarcat şi reușit valorificat, valoarea căruia a fost pusă în evidență, mărțișorul strămoșesc a stat la originea multor sărbători frumoase din republică. Prima ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor”, ctitor al căruia a fost regretatul Alexandru Fedco, fost director al Filarmonicii din Chișinău, a avut loc în 1967. Organizat anual, în 2023 festivalul este la cea dea 57-a ediție. Astfel, astăzi, în incinta Platului raional de cultură „Mihai Volontir”, orașul Fălești a avut loc deschiderea Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor – 2023”. La eveniment ne-au onorat cu prezența și cu cuvinte deosebite, vicepreședinții raionului Fălești: Veceaslav TAMBUR, Mihai PRODAN, Veaceslav FUSU, precum și Mariana OSADȚA, șefa Direcției Generale Educație și Cultură Fălești. 

  • FIMM-2023_1
  • FIMM-2023_2
  • FIMM-2023_3

 În scenă au evoluat elevii Școlii de muzică din orașul Fălești, Școlilor de arte din satele Glinjeni și Mărăndeni, Formația folclorică „Auraș Păcuraș”, Ansamblul de dans popular „Făleșteanca”, Ansamblul de dans „Favorit”, precum și Orchestra de muzică populară „Păunaș”.

  Ne-a bucurat faptul că ne-au fost alături primari, șefii serviciilor desconcentrate, specialiști ai Consiliului raional Fălești și locuitori din întreg raion. Ei au savurat deplin muzica bună, performanța artiștilor și voia bună creată de dansatori.

  Muzica bună întotdeauna a avut menirea să atingă strunele sufletului și să-și găsească mereu loc în inima celor care o ascultă.

  Bucurați-vă de soare, bucurați-vă de ghiocei, bucurați-vă de frumoasele zile ale primăverii și primiți cu drag Mărțișorul în sufletele dumneavoastră.

  Mai multe fotografii

  GAL ”Movila Măgura”, Președintele raionului Fălești, Secția Cultură și Turism a Consiliului raional Ungheni, Direcția Generală Educație și Cultură Fălești, primăriile afiliate din raionul Fălești, Primăria comunei Sărata Veche,  Făleștii Noi, a satului Catranîc, a comunei Ișcalău, a satului Bocani, a comunei Pietrosu și a comunei Ciolacu Nou, și primăriile din raionul Ungheni- primăria comunei Negurenii Vechi, a comunei Măgurele, a comunei Bursuceni au organizat la data de 17 iulie curent  Sărbătoarea Câmpenească „În ospeție la Movila Măgura” ediția a VII-a.

  • mm-17-07-2022_1
  • mm-17-07-2022_2
  • mm-17-07-2022_3

    Activitatea a avut loc pe Platoul de la Movila Măgura în satul Pietrosu, raionull Fălești, cu genericul ”Covorul Dorului”.

  La eveniment a fost prezentă și conducerea raionului Domnul Sergiu Fîntîna, Președintele raionului, Domnul Veaceslav Tambur, Vicepreședintele raionului, delegația  Consiliului Județean Iași. Deschiderea solemnă a sărbătorii a fost cu luărea  de cuvînt a Doamnei Maria Galiț, Primarul comunei Sarata Veche unde a fost prezentat programul artistic cu genericul  ”Covorul Dorului”, cu participarea artiștilor autohtoni și de peste Prut, invitații speciali au fost  Ansablul Folcloric ”Surorile Osoianu”, vizitarea expozițiilor meșterilor populari și a producătorilor autohtoni.

  Prin această sărbătoare, ne dorim să reînviem acele tradiții și obiceiuri din partea locului, care cu trecerea anilor sau cam împăienjenit,  dar tot odată dorim să reîntoarcem  valoarea acestui loc pitoresc și să facem ca cât mai multă lume să cunoască încă o bijuterie a Republicii Moldova- Movila Măgura.

  La sărbătoare  au participat grupuri etnice – folclorice din  raioanele Ungheni, Sîngerei și Fălești cu prezentarea unui spectacol muzical, cu cântece și dansuri populare specifice locului,  expoziție de meșteșugărit și lucrări vechi, produse a producătorilor din zona Movilei Măgura.

Mai multe fotografii