Actualităţi  

   
baner apa canalizare
logo presedentia
logo parlament
logo guvern
rsal
dgaspfcf
ANDNORD
CEC
diasp
ast fl 3

  În ultima duminică a lunii iunie este sărbătorită Ziua Națională a Portului Popular. Anul acesta sărbătoarea portului a fost organizată în satul Făleștii Noi, raionul Fălești, de Consiliul raional Fălești, în parteneriat cu primăria comunei Făleștii Noi și cu susținerea Librăriei Dorința.
  Această sărbătoare a avut drept scop promovarea valorilor autentice ale patrimoniului cultural imaterial, puse în lumină prin intermediul costumului tradițional.
  Programul evenimentului a început la orele 11:00, cu parada portului popular. Între orele 12:00 – 17:00, pe scena de vară a satului Făleștii Noi au evoluat 29 de colective din întreg raionul. De asemenea, în cadrul evenimentului s-a desfășurat Târgul meșterilor populari, la care au participat meșteri specializați în confecționarea diferitor componente ale costumului popular, dar și altor piese meșteșugărești utilitare sau de decor.
  Ne-au onorat cu prezența, dl Vadim ROȘCA, președintele raionului Fălești, dl Tudor PALADI, vicepreședintele raionului Fălești, dna Rovena DVORSCHI, șefa adjunctă a Direcției Generale Educației și Cultură, dl Ioan FEER, viceprimarul comunei Hodac, județul Mureș, gazda activității – dl Vladimir BEJENARI, precum și primari din localitățile raionului Fălești.
  Evenimentul a fost încununat cu evoluarea în scenă a Orchestrei de muzică populară „Rapsozii făleșteni”, dirijor Vicol Ion.
  Secția Cultură și Turism din cadrul DGEC Fălești aduce sincere mulțumiri Librării Dorința pentru generozitate, gazdei evenimentului pentru dedicație, responsabilitate și deschidere spre colaborare, formațiilor artistice pentru prestația scenică impecabilă, precum și pentru păstrarea și promovarea tradițiilor neamului, meșterilor populari pentru munca depusă în promovarea valorii inestimabile a costumelor tradiționale și Consiliului raional Fălești pentru susținere permanentă și dezinteresată.

Sursa: https://www.facebook.com/tvnmoldova

  Întreaga suflare românească, toți iubitorii de poezie comemorează zilele acestea 135 de ani de când Mihai Eminescu a urcat la cer, devenind Stea.

  La Biblioteca Publică Raională, care îi poartă cu cinste numele, un grup de copii, cititori fideli, au adus un pios omagiu poetic și muzical celui care „ ... a izbutit a găsi frumosul, fără a imita pe nimeni”, vorba lui B. P. Hașdeu. Ne-am aplecat și noi, resemnați, să descoperim iară și iară, răsărind strălucitoare dintre cuvinte, steaua Eminescu! Despre Eminescu s-au scris sute de cărți! Se pare că despre Eminescu s-a spus totul, dar totuși fiecare generație află noi frumuseți poetice și se redescoperă pe sine!

  Cu un cuvânt despre valoarea și actualitatea creației sale, a venit dl Vadim Roșca, președintele raionului Fălești. La eveniment a participat, dna Mariana Osadța, șefa Direcției Generale Educație și Cultură, dna Rovena Dvorschi, șefa adjunctă Direcției Generale Educație și Cultură, dna Tatiana Paladi, șefa Secției Cultură și Turism din cadrul DGEC.

  Mai multe fotografii

  Fiecare popor își are tradițiile și obiceiurile sale, care îi definesc esența, năzuințele și speranțele. Pentru poporul nostru, Mărțișorul are o semnificație aparte – e simbolul vieții, al dragostei și purității, care ne aduce sentimentul reînnoirii și al speranțelor. Fiind remarcat şi reușit valorificat, valoarea căruia a fost pusă în evidență, mărțișorul strămoșesc a stat la originea multor sărbători frumoase din republică. Prima ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor”, ctitor al căruia a fost regretatul Alexandru Fedco, fost director al Filarmonicii din Chișinău, a avut loc în 1967. Organizat anual, în 2023 festivalul este la cea dea 57-a ediție. Astfel, astăzi, în incinta Platului raional de cultură „Mihai Volontir”, orașul Fălești a avut loc deschiderea Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor – 2023”. La eveniment ne-au onorat cu prezența și cu cuvinte deosebite, vicepreședinții raionului Fălești: Veceaslav TAMBUR, Mihai PRODAN, Veaceslav FUSU, precum și Mariana OSADȚA, șefa Direcției Generale Educație și Cultură Fălești. 

  • FIMM-2023_1
  • FIMM-2023_2
  • FIMM-2023_3

 În scenă au evoluat elevii Școlii de muzică din orașul Fălești, Școlilor de arte din satele Glinjeni și Mărăndeni, Formația folclorică „Auraș Păcuraș”, Ansamblul de dans popular „Făleșteanca”, Ansamblul de dans „Favorit”, precum și Orchestra de muzică populară „Păunaș”.

  Ne-a bucurat faptul că ne-au fost alături primari, șefii serviciilor desconcentrate, specialiști ai Consiliului raional Fălești și locuitori din întreg raion. Ei au savurat deplin muzica bună, performanța artiștilor și voia bună creată de dansatori.

  Muzica bună întotdeauna a avut menirea să atingă strunele sufletului și să-și găsească mereu loc în inima celor care o ascultă.

  Bucurați-vă de soare, bucurați-vă de ghiocei, bucurați-vă de frumoasele zile ale primăverii și primiți cu drag Mărțișorul în sufletele dumneavoastră.

  Mai multe fotografii